Sport

LDODK plaatst zich voor play-offs

Camera Jurjen Smid Potlood Jetske de Blaauw

Voor de tweede keer in de clubgeschiedenis heeft LDODK/Rinsma Modeplein zich zaterdag geplaatst voor de play-offs van de Korfbal League. In de thuishal werd PKC knap op 26-26 gehouden. 

De eerste vier ploegen van de ranglijst plaatsen zich aan het einde van het seizoen voor de Play-offs om de landstitel. LDODK staat na het gelijkspel nog steeds derde, het verschil met nummer vijf is vier punten, met nog twee competitieronden te gaan. KZ kan dus hooguit langszij komen, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van LDODK. De winnaars van de play-offs spelen uiteindelijk om de landstitel.

Marjolijn Kroon stond zaterdag na twee weekenden ziek te zijn geweest weer in de basis en dat was vooral in de slotfase te merken. LDODK begon scherp. Hoewel PKC ook al het eerste kwartier gemakkelijker ‘balde’, was LDODK efficiënt in het afronden van kansen, waardoor het steeds de leiding nam.

Pas op 10-10 kwam PKC voor het eerst op voorsprong, die tot de rust werd uitgebouwd naar 12-16. Olav van Wijngaarden, die om tactische redenen veel werd vrijgelaten, had toen al zes keer raak geschoten. PKC was zowel qua spel en in de afronding net wat beter. In december verloor LDODK kansloos bij PKC en ook nu leek er voor de Papendrechters niet veel aan de hand.

Na rust wijzigde LDODK licht de tactiek, maar PKC hield tot 19-23 ogenschijnlijk gemakkelijk een voorsprong van vier tot vijf doelpunten. LDODK zette echter stug door, zonder al te veel naar de stand te kijken. En dat loonde. Toen Marjolijn Kroon in de 42e en 43e minuut twee keer van afstand raak knalde, zat LDODK weer helemaal in de wedstrijd. Op 21-23 was het geloof dat er toch nog wat te halen was, helemaal terug. Toen Richard Kunst daarna een strafworp miste, direct gevolgd door een mooie doorloopbal van Diana van der Vorst, was heel Kortezwaag ‘on fire’. Spelers zweepten elkaar op en het publiek liet van zich horen.

Gemiste strafworpen

Kunst maakte vervolgens zijn misser goed door de 22-24 te maken. Weer was het Marjolijn Kroon die tweemaal achter elkaar van afstand scoorde: 24-24. PKC was de controle over de wedstrijd kwijt. Exemplarisch was een wederom gemiste strafworp van Richard Kunst. Dat blijft toch het mooie en ondoorgrondelijke aan sport: vorige week scoorde Kunst maar liefst 18 maal, een absoluut record, terwijl deze gemiste strafworp zijn derde van de avond was.

Nu werd het stuivertje wisselen: Friso Boode scoorde de 25-24, waarna PKC weer op voorsprong kwam: 25-26. Uitgerekend Tim Flokstra – die veel reboundwerk deed en weinig schoot – bracht de stand weer op gelijke hoogte: 26-26. Beide ploegen hadden daarna nog een paar aanvallen de mogelijkheid om te scoren, maar hier bleef het bij.

Het was een geweldige wedstrijd, met een enerverend slot. Voor PKC was het een teleurstellend einde, heel LDODK kon haar geluk niet op. Nu de play-offs zijn gehaald kan de ploeg in alle rust toewerken naar de vorm die nodig is om daar goed voor de dag te komen.

De kans is groot dat LDODK in de play-offs weer op hetzelfde PKC stuit.

 

Volgende week zondag speelt LDODK uit tegen Blauw-Wit, de week erna thuis tegen Fortuna.