Nieuws

Leerlingen BHS doen mee Vakkanjer Challenge

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Team Friese Vrije Mensen gaat de Burgemeester Harmsmaschool op 4 maart in Zwolle vertegenwoordigen tijdens de regionale Vakkanjer Challenge. “Jullie hebben niet alleen overgewerkt, maar ook nog kans gezien om anderen te helpen”, aldus juryvoorzitter Siebe Sietzema van Sietzema Techniek.

De BHS doet voor het eerst mee aan de landelijke Vakkanjer-verkiezing. Drie groepen leerlingen van klas 3 vmbo PIE (Produceren, Installeren en Energie) bouwden in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een Light Cube: een kubus met aan elkaar gesoldeerde led’s die individueel geprogrammeerd kunnen worden tot een multimediale lichtshow. De bouwkit werd compleet aangeleverd, het was aan leerlingen om zelf uit te puzzelen hoe deze te monteren en te programmeren.

Het winnende team met Tygo, Jesse en Pascal heeft hard gewerkt en zijn op het nippertje klaar. Jesse: “Vanmorgen hadden we nog een probleem: de stekker was kapot. Toen moesten we in het dorp nog een nieuwe halen.” Sinds november werkten ze aan hun monumentale installatie voor de vrijheid. Dat betekende vooral veel overleggen, plannen, solderen en programmeren. “We hebben de lichtjes geprogrammeerd in rood-wit-blauw maar ook in de kleuren van de vrijheid, de regenboog. Daarmee willen we zeggen dat iedereen gelijk is, of je nu homo, lesbo of transgender bent.”

Tygo, Pascal en Jesse in gesprek met wethouder Libbe de Vries.

Burgemeester Ellen van Selm opende de schoolverkiezing. “Dit project Vakkanjer is aan de ene kant heel mooi omdat jullie iets doen voor de samenleving, dit jaar het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan de andere kant is het mooi dat de leerlingen als een soort bedrijfje werken: van idee tot uitvoering. Wat mij betreft zijn jullie allemaal winnaars.”

De drie Vakkanjerteams presenteerden hun kijk op vrijheid in een eigentijds moNUment. De Fryske Struners: “We laten zien dat je niet moet discrimineren en niemand moet buitensluiten. Daarom komen al onze ledjes bij elkaar en wordt het één geheel.” Team Puchje: “We hebben 512 ledlampjes aan elkaar gesoldeerd. Het was een mooi project.” Ben Krijgsman van Vakkanjers prijst de teams. “Ik kom op veel scholen. Wat me hier opvalt is dat alle drie teams ook het onderstel gemaakt hebben, dat zie ik niet vaak.”

Krijgsman legt uit dat de jury, met daarin ook wethouder Libbe de Vries en ondernemer Siebe Sietzema, niet alleen let op vakmanschap maar ook op samenwerken. “Die vaardigheden vinden we als Vakkanjers bijna net zo belangrijk. Werkgevers willen ook dat hun werknemers goed kunnen communiceren en beleefd zijn.” Dus maakten de teams ook een presentatie en een vlog.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding en vrijheid. Maar hoe denkt de jeugd van nu over vrijheid? Dat onderzoeken Vakkanjers en het Nationaal Comité 4 en 5 mei met de challenge ‘Vrijheid in beweging’. “Het is een mooie uitdaging voor onze derde klas leerlingen techniek”, zegt Hessel Heikamp, docent Techniek. “Je ziet dat leerlingen net een stapje verder gaan als er een echte opdrachtgever in het spel is.” Het landelijk eindevent is in juni.

Delen