Nieuws

Leerlingen kiezen uitkijktoren Hemrikkerscharren

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Hij heeft een glijbaan, wenteltrap en klimnet. Driewerf hoera voor toren nummer 3. Kinderen van obs De Bôge kozen vorige week de mooiste uitkijktoren voor langs het Hemrikkerpaed in de Hemrikkerscharren.

Met een overmacht van 51 van de 71 uitgebrachte stemmen was ontwerp nummer 3 verreweg favoriet. “Want hij heeft van alles wel een beetje. Een glijbaan die leuk is voor de kleintjes en jezelf en voor de volwassen mensen een wenteltrap. En je kunt onder aan de toren lekker op een bankje zitten.” Maar ook de bijbehorende zandbak vindt Erwin Jongsma (11) leuk. Als oudste leerling van de school mocht hij samen met jongste leerling Femke als eerste zijn stem uitbrengen. Ook de groep 8-leerlingen van vorig jaar mochten meestemmen.

Dit voorjaar gingen de leerlingen uit de toenmalige groepen 7 en 8 onder begeleiding van landschapsarchitect Stephan Smeijers van de provincie aan de slag met het ontwerpen van een uitkijktoren. Smeijers: “Uit die schetsen hebben we een aantal elementen vertaald naar drie ontwerpen. Bijvoorbeeld het idee om de toren taps toe te laten lopen en het aanbrengen van twee plateaus.”

Vooral de hoge glijbaan in de vorm van een koker viel in de smaak. Hiske (7) heeft ook op nummer 3 gestemd. “Ik vind die hoge glijbaan en de zitbank heel leuk.” Thijs (9) vond nummer 2 ook wel mooi, maar koos toch voor 3. “Ik vind het leuk dat de toren rond is en dat er onderin een bank staat, dat hebben de anderen niet.” De kinderen mochten ook een naam voor de toren bedenken. Pas als de toren er staat, voorjaar 2018, wordt de naam bekendgemaakt. De toren wordt grotendeels gebouwd bij ROC Friese Poort in Drachten.

Geen nieuwe brug

Deze maand gaat het werk in de Hemrikkerscharren van start als onderdeel van het gebiedsinrichtingsproject Koningsdiep. Er wordt 81,3 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Het Koningsdiep krijgt over ongeveer een kilometer lengte haar natuurlijke loop terug. De beek meandert dan weer door het land. Aan het begin en het eind van dit ‘nieuwe’ stuk beek komt een doorwaadbare plaats, zodat tractoren en terreinwagens het achterliggende land kunnen bereiken.

De waterhuishouding in de Hemrikkerscharren wordt aangepast zodat het bodemwater beter vastgehouden kan worden in het gebied. Er ontstaat zo een overgang van droge naar vochtige graslanden. Dat betekent het dempen en ondiep maken van een aantal sloten en het plaggen van grasland. De werkzaamheden in het gebied moeten volgend jaar voor de start van het broedseizoen klaar zijn.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen komt er geen nieuwe brug in het Hemrikkerpaed. Het was de bedoeling het fietspad ter hoogte van het Koningsdiep enigszins om te leggen en de brug naar het westen op te schuiven. Er wordt nu gekozen voor een goedkopere oplossing. Door de hermeandering van het Koningsdiep iets meer naar het westen te laten beginnen, is aanpassing van het tracé van het fietspad niet langer nodig.