Nieuws

‘Kan’ leidt tot nieuwe aanbesteding

Potlood Arend Waninge

De gemeente Opsterland moet het onderhoud van sportvelden opnieuw aanbesteden. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een door een bedrijf uit Tynaarlo aangespannen kort geding.

Het bedrijf had ingeschreven op een begin dit jaar uitgeschreven aanbesteding voor onderhoud van de openbare ruimte en sportvelden. De prijs speelde in de aanbesteding een doorslaggevende rol. Inschrijven onder de in het bestek opgenomen minimumprijs kan leiden tot uitsluiting van de aanbesteding, zo staat in de voorwaarden. Opsterland wil zo voorkomen dat partijen met niet-realistische prijzen inschrijven.

Het bedrijf in Tynaarlo heeft op een aantal posten toch lager ingeschreven omdat ze de door haar ingediende prijzen ook marktconform vindt. Dat leidde inderdaad tot uitsluiting. De inschrijver is het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. De voorzieningenrechter stelt dat aanbestedingen transparant moeten zijn en alle partijen gelijk behandeld moeten worden. De rechter valt over het feit dat te laag inschrijven tot uitsluiting kan leiden zonder dat daarbij is vermeld op basis van welke criteria er dan wel of niet uitsluiting volgt. Dat kan volgens de rechter leiden tot willekeur en dat moet worden uitgesloten. Opsterland moet daarom het aangevochten deel van de aanbesteding over het onderhoud van de sportvelden nu opnieuw aanbesteden.