Nieuws

Lekker eten als opmaat voor theater

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Die bonte venkelsalade past er precies bij. “Het zijn de Meiden Van LOS, hè.” Cateraars Ruben Visser en Imke Gerritsen van Culivents maken graag een match met iedere voorstelling en vertalen dit in De Skâns naar een schitterend theaterdiner.

Sinds dit seizoen koppelt theater De Skâns een theaterdiner vooraf aan diverse voorstellingen. Het moet de theaterbeleving completer maken, zegt directeur Atty Ekema. “En we krigen in soad fraach fan minsken dy’t hjir ite woenen.” Toen Culivents in september een theaterdiner in De Skâns verzorgde in opdracht van een theatergezelschap, ging het balletje rollen. “Nei dy foarstelling bin we oan de praat rekke om tegearre bysûndere jûnen del te setten.” Het weekend ervoor was er al een Iers getint diner, donderdag verzorgde Culivents een luxe driegangendiner voorafgaand aan de voorstelling Lusten en Lasten van de Meiden Van LOS.

Niet bij alle voorstellingen wordt een diner ingepland. Ekema: “We kieze de foarstellingen út wêrfan’t wy tinke dat der publyk op ôfkomt dat derfan hâldt om foarôfgeand te genietsjen fan lekker iten.” Bijvoorbeeld bij de voorstellingen van Inez Timmer op 18 januari en Henk Poort op 28 februari. Wat er op het menu van het theaterdiner staat, is altijd een verrassing. Vandaag bijvoorbeeld koudgerookte zalm met kruidige salade van bronzen venkel en boeren-crème fraîche met zwarte knoflook. “Het smelt op de tong”, verzucht een gast. En dat is nog maar het voorgerecht.

“We koken zoveel mogelijk met producten van het seizoen en van lokale leveranciers”, zegt Imke Gerritsen. Ruben Visser: “Het is een supermooie samenwerking. Eigenlijk vond ik altijd al dat zo’n diner ontbrak in De Skâns.” Het hoofdgerecht arriveert: rouleau van hoender met pancetta en kruiden. Een waar kunststukje, vindt dinergast Lia Willems. Als verjaarscadeau trakteert ze vanavond schoondochter Ariënne Dreijer op diner met voorstelling. “Het is allemaal prachtig geserveerd en huisgemaakt”, complimenteert Ariënne. En het smaakt geweldig, zeker een aanrader, vult haar schoonmoeder aan.

Buurvrouwen Mettje Leijenaar en Fetsje van Dam zijn vaste gasten van De Skâns; ze bezoeken regelmatig een voorstelling en dineren er om de week. Maar dit theaterdiner is nieuw voor de dames. Fetsje: “It is in ferrassingsmenu, dat we moat ôfwachtsje.” Atty Ekema nodigde de dames uit voor het diner. “Want as ien der wat fan fine kin, dan bin sy dat wol.” Het is dik voor mekaar, vinden de dames.

Culivents serveert op verzoek ook vegetarisch en houdt rekening met diëten. “We vinden het heel leuk om bijvoorbeeld vega te koken, het houdt ons creatief”, zegt Ruben terwijl hij het burgertje van Friese woudbonen met ratatouille serveert voor een vegetariër. Ernaast een schaaltje extra groenten ter vervanging van de kruidige krieltjes die door een tafelgenoot vanwege een koolhydraatarm dieet niet genuttigd kunnen worden.

Dan komen de laatste kunstwerkjes op tafel. Tiramisu maar dan op z’n Fries, gemaakt met suikerbrood en beerenburg. “Oh, heerlijk!” “Perfect!” Inmiddels is de foyer volgestroomd met theaterbezoekers, het overgrote merendeel dames van rond de dertig of veertig. “Siri, hoe word ik gelukkig?”, opent een van de Meiden Van LOS. Het begin van een voorstelling over het perfecte leven, maar bestaat dat wel?