Nieuws

Lekker Sa!: recept Sweachster Angus

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Gegrilde dunne lende | mousseline van zoete aardappel en Roomse kervel | Kalfsjus met baharat kruiden | salade van tomberry’s, gekonfijte sjalotjes, wilde kruiden & bloemen

Ingrediënten:
100 gr            dunne lende
1 dl                 kalfsfond
0,5 dl             rode wijn
1/2                  teentje knoflook
1/2                  zoete aardappel
1                     sjalotje
40 gr              tomberry’s
¼                    courgette groen of geel
10 gr               roomse kervel
1 tl                  baharat-kruiden (verkrijgbaar bij de islamitische winkel)
50 gr              wilde kruiden & bloemen (laat je goed informeren naar de mogelijkheden)

olijfolie
peper & zout naar smaak

Bereidingswijze:

 

  1. Laat het vlees rusten buiten de koeling, dit zorgt ervoor dat het temperatuurverschil tussen rust en bakken kleiner is en zo blijft het vlees sappiger.
  2. Schil de zoete aardappel en kook deze in water met een snufje zout gaar.
  3. Draai het fijn in een keukenmachine met roomse kervel, olijfolie en zeezout.
  4. Zet een sauspan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe, vervolgens fijngesneden knoflook en de baharat-kruiden en fruit dit even rustig aan.
  5. Blus dit vervolgens af met de rode wijn en fond, kook dit in tot de gewenste dikte.
  6. Snij de sjalot door de helft en probeer ze uit elkaar te halen zodat je ze kunt vullen.
  7. Konfijt ze vervolgens in de kalfsjus op laag vuur een minuut of 5 tot ze beetgaar zijn.
  8. Bak of gril het vlees tot de gewenste garing is bereikt en laat dit rusten in aluminiumfolie.
  9. In dit recept heb ik de tomberry’s kort op de grill gehad om de smaak nog iets te concentreren.
  10. Maak de wilde bloemen en kruiden aan met een basis-vinaigrette.
  11. Dresseer het bord naar eigen wens en verras vrienden of familie