Column

Lekker túnkje mei Feitze: compost

Camera Sietse de Boer Potlood Redactie

De herfst is nu echt volop gaande. De eerste koudere nachten, de wind, de tijd van het jaar. Het blad van de bomen valt nu snel. Wat te doen met al dat natuurlijke ‘afval’? In de duurzame wereld van nu wil je zoveel mogelijk hergebruiken. Dat kan zeker met organisch materiaal, composteren is dan het toverwoord.

Al het tuinafval dat bij het stort wordt ingeleverd gaat ook naar de composteerinrichting, maar waarom niet in eigen tuin composteren? Voor wie er de ruimte voor heeft is het niet moeilijk om naast de ‘keukencompostbak’ een composthoop voor bladeren en tuinafval te maken. Met bijvoorbeeld een paar pallets kom je al een heel eind. Zet ze in een vierkant neer en begin met vullen, het materiaal liefst een beetje om en om.

Maak de zijkanten niet dicht, het is belangrijk dat er zuurstof bij kan komen. Daarom is gemaaid gras geen goed product voor een eigen compostbak. Het fijngehakselde gras composteert slecht omdat het snel nat wordt en weinig zuurstof toelaat. Je kunt wel gras gebruiken, maar meng het dan met bladeren. Het ene blad composteert wel sneller dan het andere. Wat ‘leerachtige’ bladeren bevatten meer looizuur en composteren slecht. Compost is echte compost wanneer het er ‘grondachtig’ uitziet.

Voor compostbakken met keukenafval is het theezakje een goede indicator. Zolang je theezakjes terugvindt, is de compost nog niet klaar. De kalkrijke eierdoppen blijf je terugvinden, ook al laat je de composthoop nog zo lang staan. Door ze vooraf klein te maken help je het proces. Composthopen trekken volop insecten en andere dieren. Een goede composthoop is voor wormen de best denkbare woonplaats. Zij vinden voldoende voedsel en bevorderen het composteerproces. Tot volgend voorjaar!

Lekker túnkje!
Feitze Dijkstra