Nieuws

Lesje zien en gezien worden

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Landbouwvoertuigen zijn breder, langer en hoger dan ooit. Maar dorpsstraten groeien niet mee en kinderen blijven kinderen. Daarom lieten agrarische ondernemers uit Oude- en Nieuwehorne leerlingen van de Sevenaerschool maandag van dichtbij kennis maken met hun megamachines.

De kleuterhoofdjes van groep 1 en 2 komen niet boven de as van de enorme wielen uit van de hypermoderne veldspuitmachine van Christel Thijssen van het gelijknamig loonbedrijf. “Wie wil er een kijkje nemen in de cabine?” Jetze wel, die gaat een avontuur niet uit de weg. Nadat Thijssen hem op de eerste sport van het trapje heeft geholpen, klautert hij onder toeziend oog handig omhoog. Meteen daarop volgen de anderen en dromt binnen de kortste keren een clubje van vijf kleuters in de cabine hoog boven alles en iedereen uit. “Nergens aankomen, alleen kijken.” Thijssen wijst op de grote buitenspiegel. “Kunnen jullie me zien?” Ja, hoor. “En als ik hier ga staan?” Nee, dan weer niet.

Even verder op de parkeerplaats van sportcomplex UDIROS heeft Jacob de Groot zijn verreiker geparkeerd. “Wa wol deryn?” Vooralsnog niemand. Het oranje gevaarte boezemt op deze vroege maandagmorgen nog te veel ontzag in, het groepje blijft liever op gepaste afstand schuilen achter juf Akke. Ook Sytse hoeft niet zo nodig en die is thuis op de boerderij toch wel wat gewend. “No ja, wol sa feilich”, meent juf Akke. “Wy binne net allegear helden.” Ondertussen heeft Jetze de toeter ontdekt op de veldspuitmachine.

Boodschap

Het idee om de schoolkinderen bewust te maken van het potentiële gevaar van grote landbouwvoertuigen in het dorpsverkeer komt van loonbedrijfeigenaar Thijssen. “Ik rijd zelf regelmatig met groot materieel langs school. En dat geldt ook voor de anderen die vandaag meedoen.” Zo zijn ook melkveehouders Michiel Kroes en Henk Mulder van de partij met hun trekkers en toebehoren, transporteur Gerrit van der Wal met een vrachtwagen, en De Groot met de verreiker. Een machine die stilstaat kost geld, maar dat hebben de ondernemers ervoor over. Hun eigen kinderen zitten tenslotte ook op de Sevenaerschool. De belangrijkste boodschap van de ochtend: houd afstand, dan kan de bestuurder je altijd zien. Mem Wendy Kroes: “Onze Jinte en Jurre weten van huis uit dat ze uit de buurt moeten blijven. Maar niet alle kinderen uit het dorp groeien vanzelfsprekend op tussen landbouwmachines.”

Uitzwenken

Schooldirecteur Thys Wadman werkt graag mee aan het initiatief van de plaatselijke agrariërs. “Het gros van onze kinderen komt met de fiets naar school en dat willen we zo houden. Maar het verkeer is wel een zorgpunt, de ondernemers spelen daar positief op in. De kinderen kunnen de voertuigen aanraken en krijgen zo een idee van de enormiteit en de mogelijke gevaren.”

Als alle toeters uitbundig zijn beroerd en de kleuters uit de cabines zijn getild, demonstreert boer Mulder tot slot met cyclomaaiers voor en achter de trekker wat uitzwenken inhoudt als hij de bocht neemt. Ook al zitten er meters tussen, de trekker veegt met een onverhoedse zwaai zomaar de bezemsteel uit de pilon. “Hadden jullie dat verwacht?” Nee, schudden alle verbaasde hoofdjes.