Nieuws

Liefde voor eten

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

“Je merkt dat mensen hier houden van eten en van koken.” Maar voor wie op het platteland eens iets anders wil eten of koken, is er niet veel keus, vindt Amber de Vries. “Qua gemaksmaaltijden houdt het wel op bij de standaard afhaalrestaurants en voor ingrediënten ben je grotendeels aangewezen op supermarkten.”

Er valt dus veel te winnen met een nieuw concept, denkt de onderneemster. Dat nieuwe concept is Savour. Vanuit de Hoofdstraat in Beetsterzwaag verkoopt Amber vanaf vrijdag 14 februari versbereide maaltijden, heerlijke hapjes als olijven en tapenades en eigengemaakte chutneys. Alles uit de mediterrane keuken, aangevuld met keukenspullen en kwaliteitsingrediënten om zelf te koken.

Amber groeide in Rotterdam op met lekker eten. “In de restaurants waar ik werkte vroeg ik mij vaak af waar de ingrediënten vandaan komen. Om daar antwoord op te krijgen, ging ik levensmiddelentechnologie studeren.” Ze studeerde af op kwaliteitszorg en werd vervolgens adviseur op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit bij diverse grote levensmiddelenproducerende bedrijven. “Maar dat begon te wrijven. In die grote industrie raken mensen makkelijk de connectie met echt eten kwijt.” Dus besloot ze met Savour de stap te maken van kennis naar koken. “Ik ben al mijn hele leven bezig met koken en doe dat graag.”

Met het seizoen

Bij Savour draait het om liefde voor eten. “Thuis, in Gorredijk kook ik meestal mediterraans, soms Aziatisch en een enkele keer Hollandse pot. Voor Savour koos ik voor de mediterrane keuken.” Amber kookt zoveel mogelijk met het seizoen mee en gebruikt producten uit de streek. “Ik ben aangesloten bij de coöperatie Streekboeren & Co, waarbij regionale producten direct van de boer naar regionale klanten gaan; met af en toe een aanvulling met producten van verder weg, zoals sinaasappelen. Voor mijn pasta’s komen de eieren uit de streek, maar voor een goede pastabloem kom je toch in de mediterrane regio terecht.”

Elke week is er een ander menu met verse pasta’s met saus, gevulde pasta, stoof- en ovenschotels en salade. Klanten krijgen de ovenschotels mee in echt serviesgoed met statiegeld. “Makkelijk eten hoeft niet altijd in een plastic schaaltje te zitten. Deze schaal kun je thuis in de oven schuiven, dat eet toch anders.” De pasta’s en pastasauzen gaan mee in andere duurzame verpakkingen. “De pasta moet je thuis nog even koken en dan mengen met de saus. Zo is je eigen verse maaltijd snel klaar.”

Diverse soorten smaakmakers komen ook uit de eigen keuken. Bijvoorbeeld chutneys van rode bieten en sinaasappel of gekaramelliseerde rode ui en een rijk gevulde piccalilly. Als imker verkoopt  Amber natuurlijk ook de regionale honing. “Daarnaast verkoop ik veel mediterrane ingrediënten om zelf een maaltijd mee te koken, zoals gepelde tomaten van goede kwaliteit, olijfolie, pastabloem, truffels, wijn en prosecco.”  Voor de thuiskoks komen er receptenkaarten om het koken leuker en makkelijker te maken. Savour is geopend van woensdag tot en met zaterdag op Hoofdstraat 47. Menu’s en openingstijden zijn te vinden op Facebook (Savour) en instagram (Savour Beetsterzwaag).