Sport

Lieuwe Westra signeert biografie in Gorredijk

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Lieuwe Westra was zaterdag te gast bij boekhandel Planteyn in Gorredijk. De oud-wielrenner uit Tijnje zette daar de nodige handtekeningen in ‘Het Beest’, zijn onlangs verschenen biografie. Voor alle fans is er tijd voor een praatje. “Voor wie is het? Ik hoop dat hij er blij mee is.”

Even voor de klok van twee uur arriveert Lieuwe Westra in Gorredijk, samen met broer Jan Hendrik uit Ureterp. Terwijl Lieuwe een praatje maakt met Linda Eppenga van de boekhandel zet zijn broer de promotieborden in elkaar. Van de mensen die op dat moment de winkel bezoeken, lijkt niemand te beseffen dat de man met capuchontrui, korte broek en gymschoenen in 2014 de Italiaan Vincenzo Nibali aan het geel hielp in de Tour de France. En daarnaast zelf ook een aardig palmares bij elkaar fietste.

Lieuwe kiest een plekje bij de ingang van de winkel aan de Langewal, lekker in het zonnetje. Een dag eerder was hij in Dokkum en daar was het een uur lang druk. “Ongelooflijk hoeveel mensen er waren, al zal dat deels ook komen doordat Thomas Sijtsma, die mijn verhaal opgeschreven heeft, daarvandaan komt. Maar het was prachtig om mee te maken.”

In Gorredijk loopt het minder hard, al doet de biografie van Lieuwe het heel goed, vertelt Eppenga. “Een sportboek dat op 17 nieuw binnenkomt in de Bestseller 60 is echt heel bijzonder.” De eerste druk (5.000 exemplaren) was zomaar uitverkocht en dus is de tweede al onderweg. “En dan lag hij de eerste week nog niet eens op Schiphol”, voegt Lieuwe zelf nog toe. Op de luchthaven worden altijd veel boeken verkocht.

De mensen die het boek kopen zijn heel divers. Sommigen zijn eropuit gestuurd door een ander, er is een liefhebber die zijn een dag eerder gekregen verjaardagscadeau wil laten signeren en het boek vindt ook aftrek als vaderdagpresentje. “Cathrinus? Hoe schrijf ik dat?”, vraagt Westra lachend.

Ook Henk Osinga komt even langs. “Ik ben halverwege het boek, het is een boeiend verhaal”, vertelt hij Lieuwe. De zanger van de band Chickens Go Mad heeft het ook nog even over de muzikale voorkeur van de ex-coureur, vooral hardcore, om even later met ‘Fiif’, het nieuwe album van de band terug te keren. “Friestalige muziek, voor als je even heimwee naar je memmetaal hebt, daar in Australië.”

Dinsdag is Lieuwe namelijk weer vertrokken naar de andere kant van de wereld, waar hij met zijn Australische echtgenote Ingrid in Canberra woont. “Het is ook wel weer goed om nu naar huis te gaan. Ik ben vanwege het boek iets meer dan een maand in Nederland geweest. Dat was prima, maar ik ben nu ook wel weer een beetje toe aan wat rust.”

Want zijn verhaal deed veel stof opwaaien, zeker toen in de dagen voor de officiële publicatie verhalen verschenen waarin stond dat Lieuwe in zijn boek dopinggebruik toegaf. “Maar zo is het helemaal niet. Ik heb dingen gedaan om beter te fietsen, maar alles was binnen de regels van de sport. Voor mij is dat geen doping.”

Lieuwe hoopt dat mensen die het boek lezen het vooral gaan hebben over zijn depressies, waar hij heel open over is. “Ik wil andere sporters, andere mensen met soortgelijke klachten helpen door mijn verhaal te vertellen. En mensen ook laten zien dat het nooit te laat is om toch nog een keer iets te proberen, zoals op latere leeftijd een profcarrière beginnen.”

Om drie uur krijgt Lieuwe van Eppenga een bos bloemen, tekent hij nog een paar boeken en pakt samen met Jan Hendrik de spullen in. “Het was een prima middag zo.”