Sport

Lintjo verlost van blubberveld

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Zeventien jaar na het indienen van de eerste aanvraag voor de aanleg van een kunstgrasveld kon korfbalvereniging Lintjo zaterdag eindelijk de nieuwe ondergrond in gebruik nemen. “Voor een bescheiden derdeklasser hebben we de zaken nu perfect voor elkaar.”

Normaal gesproken was het veld van Lintjo door het slechte weer van de voorgaande dagen al vroeg in het seizoen in een moeras veranderd. “Ons veld stond bij tegenstanders wel een beetje bekend als knollenveld”, aldus voorzitter Aaltje de Jong. Maar die benaming en modderige omstandigheden zijn verleden tijd, want korfballen in Oldeberkoop kan vanaf nu op een prachtige kunstgrasmat.

In 2000 besloot het toenmalige bestuur dat Lintjo toe was aan een kunstgrasveld. Maar de gemeente Ooststellingwerf hield de boot telkens af, het plan kwam weer ergens in een kast te liggen. Wel besloot Lintjo de inmiddels zeer bekende boekenmarkt in het leven te roepen. De duizend euro die dat jaarlijks oplevert werd opzij gezet ten behoeve van de stevige investering, die op den duur toch onontkoombaar was.

“Alles bij elkaar heeft de aanleg van het veld, met dug-outs en een hekwerk, een ton gekost”, vertelt De Jong. Daar droeg Lintjo zelf dus een substantieel bedrag aan bij. “Ze zeggen wel eens dat vrouwen een gat in de hand hebben. Wat dat betreft zijn wij met een bestuur dat hoofdzakelijk uit vrouwen bestaat wel het bewijs, onze club gaf nog nooit zoveel uit.” Wat ook hielp was de aanpassing van de regelgeving rond subsidies van het Berkoopfonds. “Daarvoor kwamen sportclubs eigenlijk niet in aanmerking”, volgens De Jong. “Sinds vorig jaar echter wel. Dat was voor ons een enorme meevaller, want daaruit hebben we toch zo’n 15.000 euro ontvangen.”

Wethouder Sierd de Boer (Ooststellingwerf) prees de leden en liefhebbers van Lintjo voor hun vasthoudendheid. “Een toppunt van participatie.” De Jong moest wel een beetje lachen om die woorden. “We moesten het ook vooral zelf doen, vanuit de gemeente zat er geen enkele vaart in om dit te realiseren. Het feit dat wij, in 2017, de eerste sportvereniging in Ooststellingwerf zijn met een kunstgrasveld, zegt genoeg. “We hebben uiteindelijk goede afspraken gemaakt. Nu kan het bestuur zich weer wat meer richten op de beleidsmatige van de korfbalvereniging. Daar hebben we zin in.”

Lintjo heeft een stabiel ledenaantal van rond de 160 leden, voor een dorpsclub een mooi getal weet De Jong. “Het gaat gewoon heel goed met de vereniging. In elke jeugdcategorie hebben we een team en de senioren hebben het afgelopen competitie ook aardig gedaan.” Het eerste team handhaafde zich zowel in de veld- als de zaalcompetitie in de derde klasse. “De glorietijd dat Lintjo een eersteklasser was, maken we waarschijnlijk niet weer mee. Wie weet zit de tweede klasse er nog eens in, maar voor nu is dit ook prima.”

De eerste wedstrijd op het nieuwe kunstgras leverde Lintjo zaterdag direct de eerste overwinning van het seizoen op. Nadat het openingsduel een week eerder nog verloren ging, waren de Berkopers nu met 19-15 de baas over het bezoekende Harkema. ,,Een prachtige start op eigen veld’’, aldus aanvoerder Jacco Wouda, die ook om een andere reden nog trots was met de winst. “Vrijdag is ons erelid Appie van der Bij overleden. We speelden daarom met rouwbanden. Het is mooi dat we voor haar de winst hebben binnen gehaald.’’