Ondernemen

Lolke Hoeksema waakt voor groot, groter, grootst

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

‘Kwaliteit voor een oerdegelijke prijs’ is het motto waar aannemer Lolke Hoeksema bij zweert. “Ik heb zeven vakmensen in dienst en daar mogen nog twee bij, maar dan houdt het ook op.” De bewust bescheiden bezetting betekent niet dat Hoeksema Bouw in Ureterp grote opdrachten uit de weg gaat. “Voor elk project zoek ik de juiste mensen bij elkaar.”

Druk? Smoordruk, aldus Hoeksema. “Als je het als aannemer nu niet druk hebt, doe je iets niet goed.” De volle opdrachtenportefeuille weerhoudt hem er echter niet van om voorbij de bouwpiek van dit moment te kijken. Nu het bedrijf van Waskemeer naar het buitengebied van Ureterp is verhuisd, wil Hoeksema Bouw zich meer profileren in Opsterland.

“Van oudsher bouwen wij voornamelijk voor architectenbureaus uit Groningen. Huizen in het duurdere segment, maar ook verbouw en restauratie. Die contacten zijn historisch zo gegroeid, maar mijn wortels liggen hier. Nu we in Ureterp zitten, kijk ik dan ook nadrukkelijk naar alle drie noordelijke provincies.” Het bouwbedrijf opereert vanuit de woonboerderij van de eigenaar. “Ik houd kantoor aan huis en heb elders nog een kleine opslag, maar dat is het dan ook. Ik wil geen duur bedrijfspand meer, mijn medewerkers gaan direct van huis naar de bouwplaats.”

Rechtstreeks

Die werkwijze is de vrucht van 28 jaar ervaring. “Het benodigde bouwmateriaal, van de funderingselementen tot aan het kleinste doosje schroeven, laat ik rechtstreeks afleveren op het werk zelf. Dat vereist logistieke planning, maar levert een enorme tijdwinst op. Mijn medewerkers rijden niet eerst met busjes van hot naar her voordat ze aan de slag kunnen. Mijn allround timmerlieden kunnen dankzij lage overheadkosten voor een gemiddelde prijs werken.” Met vaste toeleveranciers en onderaannemers bouw je goodwill op. We staan voor elkaar klaar.”

Alles gedaan

Zestien jaar oud begon Hoeksema zijn loopbaan als leerling-timmerman. Door zijn organisatietalent schopte hij het tot uitvoerder en nog weer later tot projectleider bij een groot bouwbedrijf. “Van het plaatsen van een dakraampje tot het storten van beton onder water; ik heb alles gedaan.” Op zeker moment daalde de voldoening. Groter is niet altijd beter. “Ik wilde dichter bij mijn opdrachtgevers staan en gelijk antwoord kunnen geven op vragen zonder eerst op kantoor navraag te doen.”  Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, in 2015 pakte  Hoeksema het ondernemerschap weer op. “En nu sta ik weer op het hetzelfde punt van groot, groter, grootst. Maar daar waak ik voor. Desondanks zoeken we nog wel een (leerling) timmerman en kunststofkozijnmonteur. De bouw trekt enorm aan, maar dat geldt ook voor onze levering en montage van kunststof- en aluminiumkozijnen, dakkapellen, serres en terrasoverkappingen.”

Juiste begeleiding

Hoeksema zoekt vooral opdrachtgevers die gaan voor kwaliteit tegen een redelijke prijs en die voor korte lijnen en de juiste begeleiding kiezen. “Binnen het beschikbare bouwbudget zoek ik dan naar de juiste partners. Dat is altijd puzzelen, maar daar komen we uit.”

hoeksemabouw.nl