Cultuur

Looft den Heer in Polen

Potlood Arend Waninge

Muziekvereniging Looft den Heer uit Boornbergum was afgelopen week in Polen. Hun eigen verslag van de reis.

De concertreis naar Katowice begint op 18 oktober. Om 2.00 uur vertrekt er een busje met instrumenten en drie mensen vanuit Boornbergum richting Polen. Een paar uur later, rond 10 uur zwaaien de thuisblijvers de bus met muzikanten en aanhang uit. Totaal zijn er dan 52 personen onderweg naar Polen.

In Katowice aangekomen zijn de instrumenten al gearriveerd. Na inchecken staat er een warme maaltijd klaar. Na het eten gaan de muzikanten naar de muziekschool voor het eerste concert. Een leuke opwarmer voor de leden en het publiek en de Poolse mensen die het korps hebben begeleid. De enthousiaste Poolse jeugdige muzikanten waren zeer vereerd dat ze ook mochten spelen in Weather Report.

Zaterdagmorgen 19 oktober was het korps uitgenodigd op een basisschool om een concert en workshops te verzorgen. Anton, Femke en Rik hadden met de leerlingen leuke muzikale dingen ingestudeerd die ze samen met het korps hebben uitgevoerd. Zo was er body percussion met the Pirates of the Caribbean. Zingen bij Bella Ciao en de kazoo fluit in Crazy little thing called love. De kinderen en ouders vonden het zeer leuk.

Aan het eind van de middag werd Looft den Heer verwacht in het House of Culture voor een concert samen met harmonie Orkiestra Deta Karowice. Een prachtig concert, gezamenlijk afgesloten met Szla Dzwieweczka do Laseezka, Tulpen uit Amsterdam en Fox from the North. Na afloop was er een after party om met de Poolse muzikanten na te praten.

Zondagochtend waren de muzikanten vrij ochtend. Ze konden genieten van zon, vrije tijd en Katowice. In de middag ging de rein naar de St.Anna Church. Voor Looft den Heer heel speciaal om in deze kathedraal te mogen spelen. Het werd een geweldig concert met enthousiast publiek en als beloning een staande ovatie en twee toegiften. Bijzonder om te noemen: St Casimir Choral Fantasy van Kazys Daugela speelden we samen met het orgel.

Maandagmorgen 21 oktober gingen de muzikanten lopend naar de primary school in Katowice, waar Femke en Anton opnieuw leuke workshops gaven. Ook hier weer een mooi optrede, met in hetkader van het Urbact project speciale gasten uit zeven verschillende landen. ’s Middags volgde een indrukwekkend bezoek aan Auzwitch en Birkenau.

Op dinsdagochtend om 7.10 uur vertrok het gezelschap meer richting Eindhoven airport.