Nieuws

Lot supermarkt Wijnjewoude in handen van dorp

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

“Zeg eens eerlijk, wie van jullie denkt dat onze supermarkt nog bestaansrecht heeft?” In dorpshuis De Swingel gaat een wapperende golf groengekleurd papier de lucht in. Daartussen slechts een enkel sceptisch rood vel. De werkgroep die dorpswinkel wil behouden heeft steun van ruim tachtig aanwezigen. “Kom maar op met jullie ideeën.”

Het is vijf voor twaalf voor Supermarkt Wijnjewoude, misschien nog wel later. In samenspraak met leverancier De Spar hebben uitbaters Johan en Ella Bosch de huur van het winkelpand opgezegd. Zoals het er nu voorstaat, sluit de winkel half september. Dan is Wijnjewoude zijn supermarkt kwijt. “Dat klinkt dramatisch, maar zo is de situatie dan ook”, zegt inwoonster Marianne Hulsbergen die zich het lot van het winkelechtpaar heeft aangetrokken. “Vandaar deze verkenningsavond. Willen we dat de winkel open blijft? Zo ja, wat is daar dan volgens jullie voor nodig?”

Omzetdaling

Bosch wil niets liever dan doorgaan. Ook Spar-adviseur Chris Smit legt zich nog altijd niet bij sluiting neer. “Met het inwonertal van Wijnjewoude moet een supermarkt levensvatbaar zijn.” Maar wat er de afgelopen jaren ook is geprobeerd, onder andere een lossere winkelformule, de neergang lijkt niet te keren. “Johan haalt dit jaar nog 86 procent van de omzet van 2015. Dat is met de hoge lasten voor energie en huur niet langer vol te houden.” Drie jaar lang had de dorpssuper last van opgebroken toegangswegen. Eerst bij de herinrichting van de dorpsstraat, daarna bij de aanleg van de nieuwe N381, vertelt Ella Bosch. Vooral die laatste wegblokkades trokken een zware wissel. “De klanten uit omliggende dorpen als Waskemeer, Klein Groningen en Weinterp hebben we niet meer teruggezien.”

Huurverlaging

Zo gaat het vaak, beaamt Wout van der Wal, ooit zelf supermarkteigenaar in een klein dorp en nu voorzitter winkelbranche van de Stichting Bevordering Ondernemerschap. Maar als onbezoldigd meedenker ziet hij ook lichtpuntjes. “Door het huurcontract op te zeggen hebben we de verhuurder onder druk gezet. Die toont zich nu bereid tot een substantiële verlaging.” En Van der Wal ziet meer kansen, zeker voor het energie-dorp Wijnjewoude. Met crowdfunding is 550 vierkante meter van het supermarktdak met zonnepanelen te beleggen. “Opbrengst voor deelnemers ruim veertigduizend euro per jaar en het bevrijdt Johan van zijn hoge energielasten.” Daarnaast zit de winkel in een hele ruime jas. Wellicht is een deel van de ruimte te verhuren.

Drie euro meer

 

 

 

De reddingspogingen lijken misschien ingewikkelder dan ze zijn, relativeert Van der Wal. “We praten niet over hoge bedragen, het gaat om continuïteit. Johan krijgt 1.500 klantbezoeken per week. Drie euro meer besteding bij ieder bezoek en hij is uit de brand. Vraag aan jullie: wat moet hij daarvoor doen?” Om te beginnen zou een likje verf op het oude pand geen kwaad kunnen, oppert een van de aanwezigen. “Schrijf maar op. Morgen gaan we direct met al jullie suggesties aan de slag.” Wordt dus vervolgd.