Ondernemen

Maatwerk bij Hie & Sie lingerie

Potlood Renske Woudstra

Eerlijkheid hoog in het vaandel, zonder poespas en met een gedegen advies. Dat is het devies van Hie & Sie. Want er is niet een vrouw gelijk en dat vereist maatwerk vinden Alie Visser en haar dochter Amarins van de lingeriespeciaalzaak. En misschien nog wel belangrijker: in de ‘smûke’ winkel aan de Hoofstraat voelen klanten zich snel thuis. Hie & Sie is hier alweer dertien jaar gevestigd in het pand waar voorheen Liemburg zat.

“Wy wurkje hjir op in hiele gewoane, nuchtere Fryske manier. Het draait er om dat klanten zich op hun gemak voelen en tevreden naar huis gaan. “Wy freegje altyd wat de klant graach ha wol, wat sy sykje. Fan dêr út gean wy fierder.” Zowel voor vrouwen als voor mannen; ondergoed, nachtmode, badmode en beenmode.  Een breed assortiment dus.

Nauwkeurig wordt de maat opgemeten waarna de zoektocht naar een mooi model bh begint. Het passen van lingerie is een intiem gebeuren. Een enkeling zal zich hier misschien ongemakkelijk bij voelen, maar dat is snel over weet Alie Visser. Niemand zit te wachten op een verkoopster die ongevraagd het gordijn van het pashokje opentrekt en even komt kijken. “Ik klopje altyd op it gordyn en freegje of ik even meisjen mei hoe de bh sit en at der wol goed oandien is.” Desnoods doet ze zelf voor hoe de borsten in de bh getild moeten worden. “De klanten stean hjir sels ek heal bleat, dan kin ik mysels ek wol sjen litte.” Dat vertrouwen in de deskundigheid en respectvolle aanpak is waar haar brede klantenkring steeds voor terugkomt.

Veel vrouwen trekken hun bh niet goed aan. Nooit aan de beugel trekken tipt Alie. “Want dan sit de bh de hiele dei net lekker mear.” Dat komt omdat de beugel zich naar de borst vormt. Nog meer handigheidjes zijn te vinden in de winkel. Zoals bijvoorbeeld de Va-Va-Voom Bra, het allernieuwste model plak-bh met push-up effect. Maar ook accessoires als comfortstraps voor schurende bh-bandjes, de low back strap voor jurken met een lage rug en tepelplakkers om teveel aftekening van de tepel tegen te gaan.

Aan een goede bh hangt een prijskaartje. Niet verwonderlijk: er zitten dertig tot veertig onderdelen in en het ontwikkelen van een nieuw model kost zo’n twee jaar. Daar staat tegenover dat een kwaliteits-bh langer meegaat. De laatste tien jaar is er ook voor dames met een grote maat steeds meer keus, signaleert Alie. “Ast in grutte maat hast, is dat by ús gjin drama. Dêr binne wy foar en wy keapje der spesjaal op yn.”

Niet elke lingeriezaak mag de titel lingeriespeciaalzaak voeren. Voorwaarde is dat er cursussen en bijscholing gevolgd worden. “Dat dogge wy ek mar dêr rinne wy net mei te keap. Jo wolle gewoan jo wurk goed dwaan.” Alie Visser runt Hie & Sie samen met haar dochter en opvolgster Amarins de Vries-Visser en twee parttimers. “En de tredde generaasje is krekt trije wiken âld. Wy gean troch oant sy yn de winkel stiet.”