Nieuws

Meet the Mem in Beetsterzwaag

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

De behoefte is er, dat weet Daisy Reitsma-van der Zwet (28) zeker. Behoefte om samen met andere moeders te kletsen over de bevalling, nachten doorslapen (of niet), de eerste woordjes en stapjes. Simpelweg ervaringen uitwisselen tijdens een gezellig kopje koffie. Tijd voor Meet the Mem dus.

Nog maar pas bevallen, bezocht Daisy begin dit jaar het Mamacafé in Gorredijk. “Het was er stampvol, leerzaam en heel gezellig. Ik dacht: dit wil ik ook in Beetsterzwaag.” Dochter Ninthe is inmiddels drie maanden en een voorbeeldige baby. De bevalling was lang en zwaar en eindigde met een spoedkeizersnee. “Ik was kapot en wekenlang erg moe. Het was gelukkig geen postnatale depressie, ik kon vanaf het begin genieten van Ninthe.” Daisy praat makkelijk over dit kwetsbare stukje in haar leven. “Met andere moeders erover praten tijdens het Mamacafé heeft mij geholpen. Hoe mooi zou het zijn om zoiets ook in Beetsterzwaag te organiseren.”

Bevallen en moeder zijn wordt op social media vaak standaard gepresenteerd als een roze wolk. Mooie plaatjes, opgetogen verhalen. Alleen de leuke dingen zie je daar, vindt Daisy, tijd en gelegenheid om te praten is er nauwelijks. Kon je vroeger met je verhalen terecht bij familie of buren, tegenwoordig is iedereen aan het werk. “Met Meet the Mem wil ik dit opvullen. Door op laagdrempelige manier met elkaar te praten, hoop ik dat taboes een beetje verdwijnen. Maar het gaat vooral om ervaringen delen, knuffelen met de kindjes en soms gewoon even lekker klagen.”

Opwarmertje

De eerste Meet the Mem was vorige week in Kubus Kinderwoud. Het liep nog niet storm. “Ik heb het ook pas een paar weken geleden bedacht. Voor moeders was het waarschijnlijk lastig om op zo’n korte termijn vrij te vragen.” De eerste bijeenkomst beschouwt ze als opwarmertje. “Naast gezellig kletsen, wilde ik samen met de moeders een lijst maken voor de vakantie. Want de eerste vakantie met je kindje is toch spannend, wat moet mee en waar moet je aan denken?” Na de vakantie gaat de maandelijkse Meet the Mem echt los. Voor kersverse moeders maar ook voor als je al wat langer moeder bent. Daisy wil iedere maand een thema aan de bijeenkomst koppelen. Op maandag 9 september (10.00-12.00 uur) is dat Meet the working Mem. Er is vrije inloop, opgeven is niet nodig.

meet-the-mem.jimdosite.com