Nieuws

Met de camper door ‘leeg’ Spanje en Frankrijk

Bijna negen weken was Rene van der Bor uit Gorredijk met zijn camper onderweg. Een 40-daagse rondreis door Marokko kreeg door de coronacrisis een heel bijzonder einde.

Maandagavond reed Rene Gorredijk weer binnen, na een in zijn woorden, sinistere reis door Portugal, Spanje, Frankrijk, België en Nederland. “Onvoorstelbaar hoe druk het in Nederland op de wegen was. Echt een heel verschil met Spanje, Frankrijk en Portugal.”

Ruim twee maanden geleden vertrok Rene richting zuiden. Hij reisde op eigen gelegenheid naar Marokko om daar aan te sluiten bij een groep van twintig campers. Samen maakten ze een reis door het Afrikaanse land. “Geweldig, wat een landschap. Dat overwinteren op deze manier is mij wel bevallen.” Nieuws over het coronavirus hoorden ze daar sporadisch. “Dat was voor ons een ver-van-mijn-bed-show. Tot we op de laatste camping in Marokko kwamen. Daar werd wel rond gefluisterd dat er Corona rond ging.”

Rene en een reisgenoot vertrokken aan het eind van de reis op 11 maart uit Marokko. Eenmaal op Spaanse bodem gingen er snel geruchten over een lockdown in Spanje inclusief het sluiten van de grenzen. “We zijn nog drie nachten in Spanje gebleven en besloten toen maar naar Portugal te gaan. We wilden ook niet het risico lopen ergens halverwege Spanje vast te raken.” Direct na hun vertrek sloot Spanje inderdaad de grenzen. Maar in Portugal werd het ook geen onbekommerd verblijf. Ook hier gingen veel verhalen en geruchten. “Het was lastig om de juiste informatie te vinden.”

De situatie veranderde toen de campingeigenaar aankondigde de camping te willen sluiten. Voor Spanje zou hetzelfde gelden. “Toen hadden we niet veel keuze. Via de ambassade kregen we een soort doorreispapier. We konden Spanje weer in, maar hadden maar een paar dagen de tijd om het land ook weer te verlaten.” Afgelopen zaterdagavond passeerden ze de Pyreneeën aan de Atlantische kust. Ook het plan om wat langer in Frankrijk te blijven viel in het water. Ook de Franse autoriteiten kondigden aan de camperplaatsen te sluiten.

Uiteindelijk zetten beide campers daarom zondag verder koers naar Nederland. “Een hele bijzonder reis. Er ging amper verkeer naar het zuiden en richting het noorden waren er veel campers en vrachtwagens. In België was het al veel drukker en in Nederland leek het net alsof er niets aan de hand was. Zo’n lockdown zoals in Frankrijk en Spanje is vreemd. Je voelt je echt alleen op de wereld, nog een heel verschil met hier.”