Nieuws

Met de Club van Sa! naar Sudergemaal

Camera Google Maps Potlood Renske Woudstra

Het Sudergemaal, op de grens van het Polderhoofdkanaal en de Nije Feart, speelde een belangrijke rol bij het in cultuur brengen van een groot gebied van voormalig veenland. Gebouwd in 1924, was het Sudergemaal een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het gemaal werkt nog steeds.

Het hele complex wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het gemaal biedt bovendien gedurende de zomermaanden onderdak aan exposities van kunstenaars die zich laten inspireren door het Friese landschap. De Club van Sa! gaat op dinsdag 21 mei (19.00 uur) op bezoek bij het Sudergemaal. Dan kunt u met eigen ogen zien hoeveel water het gemaal in korte tijd kan verwerken. Bovendien vertellen de vrijwilligers alles over de achtergrond van het gemaal. Een leuke excursie voor iedereen die van techniek houdt, maar ook de geïnteresseerden in het ontstaan van het cultuurlandschap in deze regio komen aan hun trekken.

Leden van de Club van Sa! kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar redactie@sa24.nl. En wilt u lid worden van de Club van Sa! (25 euro per jaar), dan kunt u zich ook via dit mailadres aanmelden.