Nieuws

Met de WensAmbulance nog eenmaal naar Bakkeveen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Hij heeft een Friese muts op en komt onder een pompeblêden-dekbed uit de WensAmbulance. De 78-jarige Ad Wisse uit het Brabantse Roosendaal wilde graag nog één keer op camping De Ikeleane in Bakkeveen kijken. Familieleden en vrijwilligers regelden het binnen een paar dagen.

Ad en Karin Wisse komen al jaren ’s zomers op De Ikeleane in Bakkeveen, in navolging van het gezin van hun dochter Astrid, al langer gasten op de camping. De banden werden nog inniger nadat kleindochter Laura een relatie kreeg met Sven, zoon van campingeigenaren Theun en Marjanna Kiers.

Op De Ikeleane zijn ze druk aan het verbouwen. De cafetaria en de kantine worden nu bij elkaar gebracht in één gebouw. “Dat wurket wol sa noflik”, vertelt Marjanna. “Wy hiene dat in jier lyn al dwaan wollen, mar de oannimmers hiene it doe te drok.” De werkzaamheden vorderen nu snel. Als het nieuwe seizoen op 1 april start, moet het klaar zijn. De feestelijke opening staat gepland op 18 mei.

Opa Ad riep eind vorig jaar nog dat hij bij de opening wilde zijn, inmiddels weet hij dat die datum te ver weg is. Zijn gezondheid gaat te snel achteruit. “Hij wilde ook graag een keer naar Thialf, maar de ijshal is ’s zomers altijd dicht”, vertelt zijn vrouw Karin. “Ad is op 27 februari jarig. Vanuit de familie kwam het idee om dan naar Thialf te gaan, maar de artsen adviseerden om niet zo lang te wachten.” De thuiszorg kwam op het idee om de WensAmbulance Brabant in te schakelen. Binnen een paar dagen was het geregeld.

Zaterdag rond elven stonden vrijwilligers Cees en Ronald in Roosendaal om Ad en Karin op te halen. Zo’n tweeënhalf uur later waren ze in Heerenveen, waar ze een bijzondere rondleiding kregen. Karin: “We kregen echt een kijkje achter de schermen.” Later op de middag volgde de rit naar Bakkeveen.

WensAmbulance is een landelijke stichting die laatste wensen van terminaal zieke mensen laat uitkomen. In Brabant zijn vier eigen ambulances beschikbaar. Een groep van circa 150 vrijwilligers doet de rest, vertelt Cees. “Er is een groep chauffeurs en een groep medische begeleiders. Allemaal vrijwilligers. Zo vervullen we twaalf tot veertien wensen per week.” Populaire wensen zijn nog een keer naar zee of een laatste bezoek aan het geboortedorp. Ook sportwedstrijden of concerten zijn populaire bestemmingen. Er zijn maar twee criteria. De aanvrager moet echt in het laatste deel van zijn of haar leven zitten en om een wens te vervullen moet aangepast liggend vervoer nodig zijn. Het is dankbaar werk, vertelt Cees. “De mensen voor wie wij het doen, hebben niet zoveel dagen meer te leven, maar laten wij ze dan nog één dag meer leven geven.”

Ad oogt moe als Cees en Ronald hem uit de ambulance helpen, hij heeft de ogen gesloten. De lange reis en het bezoek aan Thialf hebben al veel van hem gevergd. Maar eenmaal binnen gaan de ogen weer open en zwaait hij naar de aanwezigen. De bekenden uit het Friese komen een voor een bij hem voor een praatje. Ad geniet. wensambulance.nl