LDODK-bijlage

‘Met deze groep mag je de lat hoog leggen’

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Leren, verbeteren en presteren. Die drie kernwoorden horen tegenwoordig bij het tweede team van LDODK/Rinsma Modeplein. Van opvangnet voor de wisselspelers van het eerste naar een opleidingsteam waar de toppers van de toekomst het laatste stapje moeten gaan maken.

“Als het tweede tegenwoordig op de training een keer van het eerste wint, dan is dat geen toeval meer, maar een gevolg van de vele kwaliteiten die de ploeg heeft.” Jan Jouke Flokstra zegt het met een grote lach. Dit seizoen mag hij zich als coach bezighouden met het tweede team van LDODK en dat is een uitdaging die bij hem past. “Met deze groep mag je de lat bovendien hoog leggen.”

Afgelopen seizoen veroverde LDODK 2 op het veld de nationale titel, nadat de ploeg in de zaal net naast de play-offs in de Reserve Korfbal League greep. “Het was geweldig om mee te maken”, kijkt Marvin Piepers nog steeds met een trots gevoel terug. “De play-offs, de finale, het was allemaal prachtig.”

Toch was prijzen winnen niet de belangrijkste drijfveer voor Marvin, toen hij in 2017 als zeventienjarig talent overkwam van Drachten. “Ik wilde beter worden door op een hoog niveau te spelen, ook tijdens trainingen. Nou, dat is wel uitgekomen.” Met een lach vertelt hij over zijn eerste seizoen in de LDODK-selectie. “Ik kon het soms amper bijhouden, was halverwege een training kapot, zo snel en hard ging alles.”

Marvin Piepers.

Twee jaar later is Marvin daar waar hij wil zijn. Of bijna, eigenlijk. “Dit seizoen wil ik meer minuten maken in het eerste en dan ook belangrijk zijn. Dat laatste wil ik uiteraard ook in het tweede. Dat moet ik ook van mezelf. Na Daniëlle Hulst en Jurjen Bosma ben ik degene met de meeste ervaring in de Reserve Korfbal League.”

Nooit heeft hij getwijfeld aan zijn keuze voor LDODK, ook al speelde hij dus ‘slechts’ in het tweede team. “Mensen beginnen daar vaak over. Maar los van het feit dat ik het bij de club buiten het veld enorm naar mijn zin heb, vind ik het heerlijk om te merken dat ik zoveel beter ben geworden. En dat word ik nog steeds, bij iedere training. Dat is wat ik zocht.”

LDODK verruilen voor het eerste team van een andere club is voor Marvin dan ook niet aan de orde. “Spelen in 1 of 2; het is maar een getalletje.” Er zijn genoeg sportieve uitdagingen, ook al kan een tweede team niet rechtstreeks degraderen zolang het eerste zich handhaaft in de Korfbal League.

Jan Jouke Flokstra.

Een van die uitdagingen is meestrijden om de titel, stelt Jan Jouke. “Op het veld hebben ze bewezen het te kunnen en de groep is alleen maar sterker geworden.” Toch is prijzen winnen niet heilig, weet ook de 55-jarige Hoogkerker. “Het tweede is het hoogste opleidingsteam binnen de vereniging. Er zijn talenten vanuit de eigen jeugd en spelers en speelsters die van buitenaf komen omdat ze willen investeren in hun toekomst als korfballer. Die willen we allemaal beter maken, zodat ze op den duur kunnen doorstoten naar het eerste team.”

Spelen in de hoofd- of overgangsklasse is volgens Flokstra ook heel anders dan bij LDODK. “Weinig spelers die van dat niveau overkomen, staan zomaar in de basis bij een Korfbal League-club.” Wessel Bergsma beaamt dat. Vorig seizoen speelde hij met Mid-Fryslân in de hoofdklasse, waarna hij de overstap naar de club uit Terwispel/Gorredijk maakte.

“Dit is wel even wat anders dan ik gewend was; ik heb het zelfs wat onderschat. Had ik bij Mid-Fryslân een keer wat minder zin tijdens een training, dan wist ik tegenover wie ik moest gaan staan in de partijvorm om toch goed mee te draaien. Hier is iedereen scherp op iedere bal, tot aan de laatste minuut. De weerstand is enorm. Het is pittig, maar dat is ook juist wat ik zocht. Ik moet mezelf hier meer pushen dan voorheen in de hoofd- of overgangsklasse.”

Met Rixt Bouma en Ran Faber hebben bovendien twee talenten uit de eigen jeugd definitief de stap naar de selectie gemaakt. Over hun ontwikkeling en aanpassing naar het niveau is de technische staf meer dan tevreden. “Als je als club ieder jaar één of twee talenten vanuit de junioren naar de selectie brengt, doe je het goed”, stelt Jan Jouke.

Marvin hoopt dat de supporters en neutrale korfballiefhebbers dit seizoen nog vaker dan voorheen de hele wedstrijd van het tweede meepikken, als opwarmer voor het hoofdprogramma. “We hebben er lol in, stralen dat uit en spelen aantrekkelijk korfbal. Het tweede heeft echt wel wat te bieden.”

Geen opvolger Conroy

Vorig seizoen stond Shay Conroy als coach langs de lijn bij het tweede team. Na één jaar besloten de partijen afscheid van elkaar te nemen, waarna LDODK op zoek ging naar een opvolger. Er passeerden een aantal opties de revue, maar een nieuwe naam kwam er niet. Daarop werd besloten om Jan Jouke Flokstra, al actief in de technische staf bij de selectie, te benoemen tot coach van het tweede. “Mijn rol in de technische staf is daardoor iets anders dan voorheen, maar het is een mooie uitdaging”, aldus Jan Jouke.