Nieuws

Misschien toch minder precariobelasting

Potlood Renske Woudstra

Opsterland ontvangt mogelijk een vijfde minder precariobelasting over de laatste vier jaar dan verwacht. Liander zegt dat er minder kabels door Opsterland lopen dan aanvankelijk gedacht. Dat kan Opsterland jaarlijks 340.000 schelen.

De precariobelasting houdt de gemoederen al jaren bezig. Kabeleigenaren betalen deze belasting als vergoeding voor het gebruik van Opsterlandse bodem. Jaarlijks gaat het om 1,7 miljoen euro. De belasting wordt al sinds 2012 geheven, maar mocht lang niet worden gebruikt omdat er door Liander aangespannen juridische procedures liepen.

Eerder dit jaar werd het bezwaar over 2012 en 2013 al definitief afgewezen, waardoor er voor Opsterland 1,9 miljoen euro vrij kwam. Nu betwist Liander over de periode vanaf 2014 de aantallen kilometers leidingen en kabels waarover ze precariobelasting moet betalen. Het college waarschuwt de gemeenteraad alvast dat het aantal kilometers weleens 20 procent lager kan liggen dan aanvankelijk was opgegeven. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan scheelt dat Opsterland in de periode 2014-2017 bijna 1,4 miljoen euro aan belastinginkomsten.