Cultuur

Museum krijgt Loman-posters

Potlood Renske Woudstra

Museum Opsterlân kreeg afgelopen week twee bijzondere items in bezit: twee affiches gemaakt door beeldend kunstenaar Jan Loman.

Loman werd op 28 februari 1918 geboren in Bolsward, maar bracht vanaf zijn vierde jaar zijn jeugd door in Gorredijk. Conservator Jacqueline Verhoef: “Dit is best een bijzondere schenking, omdat we in het museum nog helemaal niets van Jan Loman in onze collectie hebben. We zijn er dan ook heel blij mee.” Loman overleed op 12 november 2006 in Beetsterzwaag, waar hij jarenlang woonde.

De affiches van een tentoonstelling in Leeuwarden en Groningen zijn, dankzij tussenkomst van Gerhild van Rooij, geschonken door Gerrit en Antoinette Westerveld. Op de grootformaat-affiches staat grafisch werk in zwart, wat het beeldmerk werd van Stichting Paerdemarct Fundatie. In deze inmiddels opgeheven stichting hadden Jan Loman en zijn uit Indië afkomstige vrouw Sofie Selma Loman-van Hutten veel werk van Jan ondergebracht. Jan Loman is vooral bekend gebleven als ontwerper van het logo van de Waddenvereniging. Ter ere van de schenking richt het museum een kleine tentoonstelling in die op vrijdag 28 februari (19.30 uur) wordt geopend, voorafgaand aan de lezing door kunstkenner en auteur Gerhild van Rooij.