Cultuur

Museum Oold Ark toont hoe de fietsenmaker werkte

Potlood Renske Woudstra

Europarlementariër Jan Huitema opent op zondag 15 april (14.30 uur) de wisseltentoonstelling De Fietsenmaker in Museum Oold Ark te Makkinga. In een werkplaats uit de vorige eeuw zijn diverse attributen uitgestald met als blikvangers een racefiets van ruim honderd jaar oud en een van de eerste fietsen met kettingaandrijving.

De collectie van Oold Ark bestaat grotendeels uit oude handgereedschappen van zoals die gebruikt werden van ongeveer 1850 tot 1950. De gereedschappen worden getoond in werkplekken. Te zien zijn onder andere de werkplaatsen van de smid, timmerman, wagenmaker, schilder en slager en hoe er vroeger met de gereedschappen gewerkt werd.

Naast deze vaste collectie is er een plateau beschikbaar waar regelmatig wisseltentoonstelling samen gesteld worden. Te zien was al: IJspret, IJzeroer, Eekschillen, Bakkerij en Rietdekker). Vorig seizoen is begonnen met het vervangen van de wisseltentoonstelling ‘Van Koningsroede tot Meterwiel’.

Mede door het beschikbaar stellen van verschillende attributen door een aantal personen is het gelukt om een interessante wisseltentoonstelling ‘De Fietsenmaker’ samen te stellen. Deze is uitgebeeld als werkplaats uit het midden van de vorige eeuw.

Het museum is te vinden aan de Lyclamaweg 15b in Makkinga. Na de officiële opening is er koffie en thee in De Spil. Ook het bezichtigen van de hele expositie is mogelijk evenals een bezoek aan de naastgelegen korenmolen De Weyert.