Sport

Nacompetitie: dames op koers voor tweede klasse

Camera Marije Geertsma Potlood Niels van Marle Map Amateurvoetbal

De vrouwen van WTTC kunnen zaterdag door de finale van de nacompetitie te winnen het seizoen bekronen met weer een promotie. Ook de zondagploeg van Boornbergum is daarvoor nog in de race. Read Swart verlengde het derdeklasserschap met in ieder geval nog een seizoen. Een overzicht van de nacompetitie.

WTTC speelde in Leeuwarden tegen MKV’29, een opponent waar in de winterstop toevallig tegen geoefend was. De 5-1 overwinning van toen zorgde ervoor dat de speelsters van Wispolia, THOR en Tijnje met een goed gevoel afreisden; de ploeg kwam dan ook goed uit de startblokken. Na een kwartier zorgde Afke Veenstra met een bekeken bal over de MKV-keepster heen voor 0-1. Twee minuten later verdubbelde Naomi Hofstra de marge.

Toch maakte MKV er weer een wedstrijd van, maar een minuut na de aansluitingstreffer ging de Leeuwarder keepster hopeloos in de fout op een schot van Uilkje Semplonius. De bal ging door haar handen en voeten zo het doel in. Na de pauze drukte MKV, viel de 2-3 na een uur spelen en wankelde WTTC even. Na een rode kaart voor de thuisclub en een tactische omzetting kreeg WTTC weer grip op de wedstrijd en maakte Hinke Tolman al snel de 2-4. Daarmee was de winst binnen en mag WTTC zich op neutraal terrein ten koste van SVZW uit Wierden proberen te plaatsen voor de tweede klasse.

Boornbergum

Boornbergum stapte met een goed gevoel het veld op om het op te nemen tegen Oosterlittens, een tegenstander waar in de competitie niet van werd verloren. Maar op het beslissende moment bleek Boornbergum niet opgewassen tegen Oosterlittens, dat met een 5-2 zege promotie naar de derde klasse mocht vieren. Al na drie minuten stond Boornbergum op achterstand, bij rust was het 2-3 en nadat Boornbergum in de tweede helft lang zocht naar de gelijkmaker, was de 2-4 de genadeklap.

Voor Boornbergum wacht nu op eigen veld donderdagavond een krachtmeting met het Groningse Muntendam. De winnaar krijgt vervolgens zondag nog een wedstrijd voor de kiezen, tegen Sint Jacob of Zwaagwesteinde. Winst in dat duel betekent alsnog promotie naar de derde klasse zondag.

Read Swart

Read Swart is sowieso zeker van nog een jaar derde klasse. Vierdeklasser Titan (Nieuw-Weerdinge) werd met 2-1 geklopt. De Knypsters speelden met een flink gehavend elftal, maar kwamen goed voor de dag. Een sterke openingsfase leverde uiteindelijk een treffer van Frank Tuinman op. Titan zette daarna aan, maar Read Swart haalde de rust met 1-0. Na een rode kaart voor Hylke Krul – de middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart omdat hij bij zijn wissel in de ogen van de scheidsrechter te langzaam naar de kant ging – leek Read Swart in de problemen te komen. Titan slaagde er echter amper in echt gevaarlijk te worden. Sil van der Sluis maakte in de slotfase zelfs 2-0, waarna het in blessuretijd nog wel 2-1 werd. “Het was van ons geen beste wedstrijd, maar het ging om de winst. In de rust spraken we af dat vanaf minuut 85 alles geoorloofd was om een goal te voorkomen. Ongelooflijk dat we met 34 punten nacompetitie moesten spelen, maar we hebben het gered”, keek Tuinman tevreden terug. “De club bestaat deze zomer 90 jaar en dan is het mooi dat je erin blijft.”

UDIROS

UDIROS sloot het bestaan als zondagploeg af met een 3-2 nederlaag tegen DVSV. Daardoor verloor de club uit Nieuwehorne het vierdeklasserschap, maar dat deerde UDIROS niet omdat de club na de zomer overstapt naar het zaterdagvoetbal. Daar moet UDIROS in de vijfde klasse beginnen.