Nieuws

Niek en Stien zijn 65 jaar getrouwd

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

In Friesland is het allemaal wat gemoedelijker. Daarom verhuisden ze bijna dertig jaar geleden vanuit Spijkenisse naar Beetsterzwaag. Zonder een moment van spijt. Maandag vierde het echtpaar Oelius hun 65-jarig huwelijksjubileum.

Achteromkijkend is die 65 jaar zomaar voorbijgegaan, vindt Nicolaas (88), meestal kortweg Niek of Nico genoemd. “Je moet een beetje geluk hebben.” Daarover zeggen ze in het westen: hij krijgt gezond voer en een warme stal, vult echtgenote Christina (87) aan. “Zeg maar gewoon Stien, hoor.” Friesland trok altijd al bij Niek. Een paar jaar na zijn prepensioen hakten ze de knoop door en vertrokken naar het Hoge Noorden. “Dat is vanwege de mentaliteit hier, in het westen is alles zo stresserig.”

Niek en Stien, beiden geboren in Koudekerk, leerden elkaar kennen op een boerenfeest, een ruiterijavond. Ze werkten toen allebei bij een boer. Na hun trouwen kregen ze een dienstwoning bij een boer in Alphen aan den Rijn, vervolgens trok het gezin van boer naar boer, onder meer op Zuid-Beveland en in Zwartewaal bij Den Briel. Tot de jaren zestig werkte Niek als boerenarbeider. “Daarna werkte ik, tot aan mijn pensioen, bij een raffinaderij in de Botlek bij Rotterdam.” Ze gingen naar de gemeente om te vragen om een woning. Die kregen ze in de vorm van een flat in Spijkenisse.

Stien werd huismeester in het grote flatgebouw. “Heel leuk werk met al die mensen. Ik vergeet nooit weer het oude vrouwtje dat huilend in de hal stond. Ze moest haar huis uit omdat ze de huur niet kon betalen. Ik wist al dat er een oplossing geregeld werd, maar kon dat niet zeggen. Ik heb de verhuurder gebeld en kon haar vertellen dat ze de volgende dag bezoek kreeg. Een dag later stond ze weer in de hal te huilen, nu van blijdschap omdat ze mocht blijven.”

Anderhalf jaar na Nieks pensioen betrok het echtpaar een huis aan de Bommegaerde in Beetsterzwaag. De drie kinderen bleven achter in het westen. Ze komen vaak naar Friesland. Stien: “En onze kleinzoon kwam hier heel vaak logeren. Hij zei altijd: als ik groot ben wil ik in Friesland wonen.” Dat is gelukt; met vrouw en drie kinderen woont hij in Hallum. Inmiddels wonen Niek en Stien al weer zestien jaar aan de Uleflecht. Een heerlijke buurt, vinden ze, met straks weer de gezellige buurtbbq. Ze kijken er nu al naar uit.

Stien maakt graag legpuzzels, op tafel en op de tablet. Niek onderhoudt de tuin en samen doen ze het huishouden. Voor kleine stukjes pakt Niek de auto. “Maar naar de kinderen in het westen rijden is me te ver en te druk.” Ze redden het samen goed, zegt hij. “We hebben elkaar nog”, vult zij aan. De kinderen regelden het feest van maandag, gewoon bij hen thuis.