Nieuws

NLdoet: afwatering van het zwembad

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

‘Niet duiken’ staat er op de rand van zwembad De Wispel in Tijnje. Dat is nu al helemaal niet verstandig. Het bad is leeg. In de stromende regen zijn vrijwilligers bezig het zwembad klaar te maken voor de opening van het nieuwe seizoen op 11 mei. Voorzitter Herby Poelma: “Vorig jaar was natuurlijk een geweldig seizoen met meer dan 8.000 bezoekers.”

Aan de achterzijde van het bad ligt een hele open geul. Bedoeld voor de afwatering van het zwembad. Blaadjes en bijvoorbeeld de vettige zonnebrandcrème vervuilen het zwemwater. “Oan de oare kant fan it bad sit in ôffier, mar dat wurket net at de wyn ferkeard stiet. Dêrom lizze wy hjir noch in leiding oan”, vertelt Hielke Bouma, door Herby aangeduid als technisch directeur van het zwembad. Al pratende lijmt hij het ene stuk PVC-pijp aan het andere.

Aan de andere kant van het bad zijn vrijwilligers bezig met bestratingswerkzaamheden. Het is vies weer, het is een kwestie van doorzetten. “Maar als we nu naar binnen gaan, weten we een ding zeker: dan gaan we niet weer naar buiten.” Zwembad De Wispel is een natuurbad dat wordt gevuld met mooi helder water vanuit een natuurlijke wel. Het water wordt wel gezuiverd om het ijzer er uit te halen.