Nieuws

NLdoet: eerst scheppen dan fietsen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het ziet er woest uit in het bos van Ald Beets, net naast de A7. Er is rigoureus gekapt. Zo’n vijftien vrijwilligers hebben zich er zaterdagochtend verzameld om in deze woestenij het daar eerder lopende mountainbikepad opnieuw tevoorschijn te toveren. Een kraantje heeft de bovenste humuslaag al verwijderd.

Het is aan de mannen van de Stichting D7B om het pad vandaag op te vullen met zand. “Daarmee voorkom je dat het pad al te drekkerig wordt”, vertelt Eelco Schuurmans. “Natuurlijk houden wij van wat nattigheid, maar niet over de hele lengte het 32 kilometerlange traject. “Bovendien wordt een drekkerig pad steeds breder en kiezen de fietsers dan misschien eerder voor een andere route en dat is nu net niet de bedoeling. De aanleg van de MTB-routes is juist bedoeld om te zorgen dat de MTB’ers niet ander paden nemen.”

De MTB-routes rond Beetsterzwaag zijn in juli 2017 officieel geopend. Schuurmans schat dat circa 2.000 fietsers deze routes gebruiken. Dat leidt hij onder andere af van het aantal verkochte MTB-vignetten. “Daarmee kun je in het hele land routes gebruiken. Een vignet kost 12 euro. Daar krijgen wij een deel van en daarmee financieren wij het onderhoud van de paden.” Schuurmans heeft nog wel een wens: er mogen zich best een paar meer MTB’ers melden om eens een zaterdag mee te helpen aan het onderhoud. “We moeten het samen doen.” www.atbrouted7b.nl