Nieuws

NLdoet: Feestdag in De Lijte

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

“Voelt dit lekker mevrouw?” Met zachte bewegingen masseert Marc een oude hand. Naast hem lakt Keanu de nagels van een andere bewoonster van De Lijte. Verderop in de beauty salon weekt Wabe  de Vries zijn handen. “Aanst gean se de nagels knippen.” Ook zijn vrouw zit in de salon-voor-één-dag. Vaardig draait haar dochter krulspelden in haar haar. Op de achtergrond klinkt vanuit de grote zaal ‘Droomland’ van zangduo Ik en m’n broer.

Elk jaar bedenkt De Lijte een ander thema voor NLdoet. “Vorig jaar hebben we gepoetst, dit jaar wilden we een feestdag voor bewoners van De Lijte en Lijtehiem”, zegt welzijnscoach Deborah Weinreich. “Iedereen mocht ideeën aanleveren. Een aantal van onze vaste vrijwilligers helpt vandaag, maar we hebben ook familie gevraagd om mee te doen. En een lerares van Friese Poort heeft zich gemeld met veertig leerlingen van allerlei opleidingen.” Die jeugdige inbreng valt in de smaak. Bewoonster Tine Jeensma: “Dit is dochs prachtich. Dat jeugd safolle foar ús docht, dêr mei we tankber foar wêze.”

“Komt ie weer”, roept de zangeres. ‘It woanskip’ wordt niet alleen meegezongen, de studenten maken er samen met het zangduo een hilarische act van. “Kijk, dit is de lange woonschuit”, wijst de zangeres op de voor haar zittende studententrein die in golfbeweging van voor naar achter wiegt. Helemaal feest wordt het als zes stoere knapen de polonaise inzetten op ‘Als de nacht verdwijnt’ van Jan Smit. Rond het middaguur wordt iedereen getrakteerd op pannenkoeken. Het middagprogramma is goed gevuld met rollator- en rolstoelenwasstraat, fietslabyrint, belevenistafel en braintrainer, wandelen en er kan gesmuld worden van verse poffertjes tijdens de optocht van oude kinderwagens.