Nieuws

NLzoemt in Beetsterzwaag

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Is het nou NLdoet of NLzoemt? In Beetsterzwaag vrijdag alle twee. En dat komt goed uit. “Leuk om aan te sluiten bij de nationale bijendagen”, vindt burgemeester Ellen van Selm. Dus helpt ze samen met wethouder Anko Postma in de ‘eigen’ achtertuin, de boomgaard achter het gemeentehuis, mee aan een voedselrijk plekje voor de wilde bij.

‘Weet je wat het bijtje zegt? Zoem, zoem, zoem’, zingend arriveert een groep helpende handen. Groep 1 en 2 van cbs De Paedwizer, als bijtjes gekleed in zwarte vuilniszakken met gele strepen, gaat ook aan de slag voor de wilde bij. Ze gaan knikkers maken vertelt Japke Weij, initiatiefneemster van het burgerinitiatief ‘Op de bres voor de bij’. Knikkers van klei, potgrond, water en bloemzaadjes. Knus met z’n allen in de kleine Notariskoepel. Achter in de tuin heeft de gemeente drie cirkels gras vrij gemaakt waar de knikkers uitgestrooid worden. Later die middag maken oudere leerlingen bijenhotels. Hoe simpel die kunnen zijn toont Japke: een conservenblikje gevuld met bamboestengels.

Gastvrij trakteren de burgemeester en wethouder de kinderen op een stroopwafel. Imker Henk Postma vraagt de kleuters of ze weten waarom ze hier vandaag zijn. Voor de honing van de bij weten ze. En voor het stuifmeel vult de imker aan. Een bijenvolk heeft 35 kilo stuifmeel per jaar nodig, dan moet dat wel voldoende te vinden zijn. De kinderen mogen proeven, even met het vingertje aan een honingraat. Hij heeft een demonstratiekast meegenomen met niet alleen bijenfoto’s maar ook een echte honingraat. “Durven jullie er in te kijken?” Dat durven ze. Natuurlijk met een echte imkerkap op. En dan aan de slag met de zaadknikkers, samen met de burgemeester en de wethouder.