Gouden Turf 2020

De Gouden Turf 2020: De Zonnebloem

Potlood Redactie

Bij de verkiezing van De Gouden Turf staan dit jaar opnieuw vrijwilligers in het zonnetje; burgers die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten. De publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie van het jaar is een initiatief van de politieke partij GroenLinks-OpsterlandersDeze week in Sa! een portret van drie van de zes genomineerden. Volgende week volgen de andere drie. De tweede genomineerde: De Zonnebloem.

Klaarstaan voor hun gasten

De Zonnebloem wordt vaak geassocieerd met ‘die bootreisjes voor oude mensen’. Dat de Zonnebloem veel afdelingen kent, is bij het grote publiek minder bekend. De afdeling Gorredijk bedient een groot gebied, waaronder ook de dorpen Luxwoude, Langezwaag, Jonkerslân, Tijnje, Terwispel, Lippenhuizen en Hemrik.

Rink Bethlehem is penningmeester en tijdelijk voorzitter. Froukje Bethlehem is al 37 jaar vrijwilligster, een van de 22 zeer bevlogen vrijwilligers van de afdeling. Zij staan mensen met een lichamelijke beperking bij. “Maar wij doen geen huishoudelijk werk. Een bezoekje, een kopje koffie drinken, een spelletje doen, een wandeling maken, eigenlijk is het heel divers wat wij met onze gasten doen.” Want zo noemen de Zonnebloemvrijwilligers de mensen die ze helpen: gasten. Dat voelt meteen zeer sympathiek en warm. De afdeling Gorredijk heeft maar liefst 150 gasten.

In Gorredijk organiseren ze ook allerlei activiteiten: een feestmiddag met bingo, pannenkoeken en livemuziek, een bootreis over de Friese meren, presentjes en kerstkaarten brengen, ze gaan zelfs met gasten op vakantie. De jaarplanner is goed gevuld. Wat maakt voor jullie dit vele vrijwilligerswerk nou zo bijzonder? “Het is heel veel werk en vraagt veel tijd van ons.

Maar het is wel heel gezellig en sociaal. Op een bootreis of vakantie zijn de vrijwilligers de hele dag druk in de weer om het de gasten naar de zin te maken. Dat is vermoeiend maar geeft een voldaan gevoel. Je betekent echt iets voor de medemens”. Enthousiasme en trots spatten ervanaf als Rink en Froukje over hun passie praten.

Stemmen voor Gouden Turf
Inwoners van de gemeente Opsterland kunnen van 18 februari tot en met 1 maart stemmen op de kandidaten voor De Gouden Turf via opsterland.groenlinks.nl. In verband met de coronamaatregelen wordt De Gouden Turf 2020 op 3 maart 2021 digitaal uitgereikt. 

De andere genomineerden:
https://sa24.nl/37855-2/
https://sa24.nl/nominaties-de-gouden-turf-2020/