Gouden Turf 2020

De Gouden Turf 2020: De Bijenbrigade

Potlood Redactie

Bij de verkiezing van De Gouden Turf staan dit jaar opnieuw vrijwilligers in het zonnetje; burgers die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten. De publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie van het jaar is een initiatief van de politieke partij GroenLinks-OpsterLandersDeze week in Sa! een portret van drie van de zes genomineerden. Volgende week volgen de andere drie. De eerste genomineerde: De Bijenbrigade 

‘Bijen helpen is niet moeilijk’

Japke Weij had geen enkele notie van bijen of andere insecten, tot ze van zoon Lucas in 2018 de ‘Happy Bee Mix’ cadeau kreeg voor Moederdag. Uit de verpakking bleek dat bijen een steuntje in de rug nodig hebben, maar het werd Japke niet duidelijk waarom. Ze verdiepte zich in het onderwerp, las artikelen, zocht contact met experts en schrok zich een hoedje.

“Friesland blijkt een ware woestijn voor bijen te zijn, onder andere door de intensief gebruikte weilanden met monocultuur.” Weij ontdekte ook dat bijen helpen niet moeilijk hoeft te zijn. Met de Bijenbrigade wil ze de leefomgeving van de bij verbeteren.

Met de basisschool maakt ze bijenhotels en zaadbommen. Via de juf kreeg ze contact met tuinontwerper Nienke Plantinga die ook ongerust is over het lot van de bijen. “Ze zijn heel belangrijk voor ons voedsel, voor de bestuiving van groente en fruit. Zonder bijen lege schappen. Alleen tarwe en citrusvruchten kunnen zonder insecten, zij hebben genoeg aan de wind.”

De Bijenbrigade heeft al een lange lijst met uitgevoerde acties. De brigade zorgde voor flyers met tips voor burgers en zakjes zaad van de gemeente, een kleurplaatwedstrijd, een lezing in De Buorskip met 80 bezoekers, een tentoonstelling in Museum Opsterlân. Met de boeren van ELAN Zuidoost-Friesland en stichting Bloeiend Boerenland mondde een actie uit in twee fietsroutes langs ingezaaide akkerranden. Plantinga publiceerde het boek ‘Avontuurlijk tuinieren’.

Bij projecten zoeken ze altijd samenwerking met overheden, wetenschap, burgers en/of boeren. “Wij focussen ons op de bij, want als het daar goed mee gaat dan floreren ook de vogels en andere insecten”, aldus Plantinga. Meest recente project is een voedselbos van een hectare in Beetsterzwaag. 

Stemmen voor Gouden Turf
Inwoners van de gemeente Opsterland kunnen van 18 februari tot en met 1 maart stemmen op de kandidaten voor De Gouden Turf via opsterland.groenlinks.nl. In verband met de coronamaatregelen wordt De Gouden Turf 2020 op 3 maart 2021 digitaal uitgereikt. 

De andere genomineerden:
https://sa24.nl/nominaties-de-gouden-turf-2020-2/
https://sa24.nl/37855-2/