Nieuws

Nominaties Gouden Turf 2017: Aldjiersploech Beetsterzwaag

Potlood Renske Woudstra Map Gouden Turf

Het dorpsleven draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten. Om het belang van vrijwilligers te onderstrepen, organiseert de politieke partij OpsterLanders jaarlijks de verkiezing van De Gouden Turf, de publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie. Voor de derde achtereenvolgende week presenteert Sa! portretten van drie van de twaalf genomineerden, waarna inwoners van Opsterland in december kunnen stemmen.

De Aldjiersploech Beetstersweach bestond vorig jaar 25 jaar. Wat doet deze ploech? Stunts verzorgen? Zeker niet. We moeten even terug naar de tijd dat er in dorpen nogal eens ongenoegen was over herrie en gedoe op de straat rond de jaarwisseling. Onder andere omdat er niets was georganiseerd. In Beetsterzwaag kwam de vraag of er niet een gemeenschappelijke feestelijke jaarwisseling moest komen met betrokkenheid voor jong en oud.

De voorlopers van de huidige Aldjiersploech pakten deze uitdaging op. Het resultaat was meteen een succes. In de jaren die volgden verbreedde het aanbod van de gaandeweg grotere ploeg zich meer en meer tot verschillende evenementen over de hele kerst- en oudejaarsperiode. Al voor de kerstdagen valt in Beetsterzwaag huis aan huis het zogenaamde boekje op de mat met daarin een beschrijving van het programma. “Voor jong en oud, van 2 tot 80”, aldus voorzitter Jelte de Vries. Met hele populaire items als de Pubquiz, Bingo inclusief Junior Bingo en Kinderdisco op oudejaarsmiddag. Is vuurwerk toch de hoofdschotel? Jawel, maar straks als pyroshow op muziek, verzorgd door een specialistisch bedrijf. En wie weet zitten er nog andere licht- en geluidsinnovaties aan te komen.

De Vries geeft aan dat een dergelijk programma zonder een bijdrage vanuit de Sweachster middenstand niet mogelijk is. De ploeg is daar dankbaar voor. Even noodzakelijk is de fijne samenwerking met dorpshuis De Buorskip dat het jaarwisselingsfeest na klokke twaalf verzorgt. Binnen de ploeg heeft ieder lid zijn of haar verantwoordelijkheid voor een deelterrein. Daaromheen opereren verschillende medewerkers op allerlei gebied, tientallen van hen zwermen binnenkort weer als collectanten uit over De Sweach. Zo krijgt deze vrijwilligersploeg de beschikking over een eigen bescheiden budget.