Nieuws

Nominaties Gouden Turf 2017: Plaatselijk Belang Terwispel

Potlood Renske Woudstra Map Gouden Turf

Het dorpsleven draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten. Om het belang van vrijwilligers te onderstrepen, organiseert de politieke partij OpsterLanders jaarlijks de verkiezing van De Gouden Turf, de publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie. Deze week de laatste drie portretten van de twaalf genomineerden. In december gaat de digitale stembus open.

Plaatselijk Belang Terwispel

“Verbinden, dat is een van onze kerntaken”, stelt het bestuur als hen wordt gevraagd waar hun Plaatselijk Belang allemaal voor zorgt. “Eigenlijk zijn wij de ogen en oren van het dorp”, zegt Ilse Koetsier die samen met Zwanet Reijn, Gerard Varela Put, Helma Bergsma, Linda de Beer en Joukje Idzerda het bestuur vormt. “We zijn de schakel tussen de inwoners en organisaties, maar houden ook contact met de gemeente.” Een mooi wapenfeit is de aanleg van een stoep. De reactie van de dames van het bestuur sprak boekdelen toen bleek dat deze aanleg op korte termijn niet mogelijk was. “Nou, de stoep was toen snel gelegd”, lacht Linda. Een ander succes was het oplossen van de jaarlijks terugkerende discussie over de twintig stappen afstand tussen het dorpshuis en het peuterspeelterrein. Plaatselijk Belang onderhoudt nauw overleg met buurtverenigingen, sportclubs, het dorpssteunpunt, de gebiedscoördinator, maar bijvoorbeeld ook met de speeltuincommissie. Op dit moment zijn er gesprekken, ook met de inwoners, over de nieuwe peuteropvang. Tevens is Plaatselijk Belang het aanspreekpunt voor praktische zaken zoals een prullenbak of een haperende lantaarnpaal. Het bestuur geeft aan het belangrijk te vinden dat iedereen mee kan doen in Terwispel. Nieuwkomers worden betrokken bij het dorp. Inwoners met problemen krijgen waar mogelijk hulp.

“Je kunt niet alles weten, maar het meeste weten we wel”, vertelt Joukje. Dankzij de mensen van Plaatselijk Belang wordt het dorpsbudget democratisch verdeeld onder initiatiefnemers uit de gemeenschap. Verder is Gerard initiatiefnemer van de denktank die in verbinding staat met Plaatselijk Belang. “We moeten ook naar de lange termijn van Terwispel kijken. Hoe willen we dat het dorp er over 10, 20 of 50 jaar uitziet? Veel jongeren die hier geboren en getogen zijn en nu elders wonen, willen terug. Maar ook inwoners die hulpbehoevender worden, willen Terwispel liever niet verlaten. Hier moeten we over nadenken.” Eén ding wil het bestuur na afloop van het gesprek nog wel even kwijt. “Noem Terwispel geen slaapdorp, want dat is het absoluut niet!”