Cultuur

Nominaties Gouden Turf 2017: De Spijkerpakkenband

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra Map Gouden Turf

Het dorpsleven draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten. Om het belang van vrijwilligers te onderstrepen, organiseert de politieke partij OpsterLanders jaarlijks de verkiezing van De Gouden Turf, de publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie. De komende weken presenteert Sa! portretten van de twaalf genomineerden, waarna inwoners van Opsterland in december kunnen stemmen.

De Spijkerpakkenband Opsterland (35 leden) heeft roerige weken achter de rug. Na maanden fanatiek repeteren in ’t Spikerplak aan de Leitswei in Gorredijk, maakten ze anderhalve week geleden hun debuut in de Kampioensdivisie op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Utrecht. Voorzitter Thies Nicolaï legt uit dat de Spikers in de Engelse opstelling spelen, een strikte bezetting van koperinstrumenten en percussie. “Het steekt zo nauw. Je hoort het gelijk als een speler in ons ensemble ontbreekt.” Het gezin Nicolaï is muzikaal. Zijn vader was heel lang actief in de regionale amateurmuziek. Zus Heleen speelt sinds 1991 cornet in de band. “Muziek verbindt. En muziek is meer dan muziek alleen. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb hier mijn echtgenoot ontmoet.”

Willem de Vent is verantwoordelijk voor de slagwerken en komt niet uit een muzikale familie. “Ik leerde de eerste beginselen op de basisschool, tijdens de AMV-lessen. Als tiener heb ik mij aangemeld bij de dorpsfanfare in Noordwolde. In 2010 hebben de Spikers mij gespot. De overstap was wel wennen, maar al snel kreeg ik het hogere niveau in de vingers.” Historisch vindt hij de promotie naar de Kampioensdivisie, onvergetelijk de deelname aan de Whit Friday Marches. Bij dit evenement in het noorden van Engeland reizen tientallen brassbands per bus van dorp naar dorp.

Althoorniste

Petra Meestringa is er vanaf de oprichting in 1989 bij. Zij verheugt zich al op het jaarlijkse Midwinterconcert, speciaal georganiseerd voor bewoners van gehandicaptenzorg Piipskoft. De prettige en ongedwongen sfeer is karakteristiek voor deze brassband: “Familiesfeer is erg belangrijk, het voelt als een tweede gezin. De omgang is vriendschappelijk. Ik ga na een repetitie niet moe naar huis, maar juist vol energie.” Willem: “Friends make music and music makes friends.”