Cultuur

Nominaties Gouden Turf 2017: Sportvereniging Langezwaag

Potlood Renske Woudstra Map Gouden Turf

Het dorpsleven draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers, inwoners die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten. Om het belang van vrijwilligers te onderstrepen houdt de politieke partij OpsterLanders jaarlijks de verkiezing van De Gouden Turf, de publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie van het jaar. De komende weken presenteert Sa! portretten van de twaalf genomineerden. In december kunnen inwoners van Opsterland stemmen op de vrijwilligersorganisatie die in hun ogen de prijs verdient.

Sportpark ’t Paradyske is een belangrijke ontmoetingsplek, niet alleen voor voetbal, tennis, gymnastiek en volleybal. Ook scholen gebruiken de sportzaal, bijvoorbeeld als overdekte uitwijkplaats voor de Koningsdagmarkt. Hierdoor heeft de vereniging een breed maatschappelijk draagvlak in Langezwaag en omgeving. Sportvereniging Langezwaag is een omni-vereniging. Binnen het samenwerkingsverband voeren voetbal, tennis, gymnastiek en volleybal de ledenadministratie, de bardiensten en het onderhoud van de accommodatie samen uit. Dit scheelt in de kosten en op deze manier zijn minder vrijwilligers nodig. Zo maken ze in Langezwaag de sport toekomstbestendig: eendracht maakt macht.

Dat oud-inwoners vaak lang bij de vereniging blijven hangen verklaart Henk de Vries (voorzitter voetbalvereniging Langezwaag) vanwege de persoonlijke binding. “Wy wolle fansels goed sportyf prestearje. Tagelyk hearsket der in rilekste en noflike sfear. Hjir wurdt mei in protte wille presteard en dat hat in positive ynfloed op de sawat 120 aktive frijwilligers.” Veel vrijwilligers kregen de vrijwillige inzet voor sport met de paplepel ingegoten. Dat geldt ook voor Jan Krist, voorzitter van het hoofdbestuur Sportvereniging Langezwaag. In zijn jeugd begonnen bij de gymnastiek was de voetballiefhebber ook leider van het tweede elftal, secretaris en trainer. Tennis en volleybal volgden later.

Henk is een echte voetbalman; jong geleerd in Gorredijk werd hij jeugdleider en bestuurslid. Eenmaal verhuisd naar Langezwaag ging hij door als teamleider en bestuurslid jeugdzaken. Tegenwoordig trapt hij ook nog een balletje mee met 35-plusvoetbal en is hij scheidsrechter bij de jeugd. Er wordt tegenwoordig meer gevergd van sportverenigingen en dus van de vrijwilligers dan twintig jaar geleden, vinden de voorzitters. Zo is een uitgebreid calamiteitenplan verplicht bij een oefenwedstrijd tegen S.C. Heerenveen. En in de kantine zijn er volop eisen rond sociale hygiëne. Beide bestuursleden hebben vol vertrouwen in de toekomst. “Gewoan trochgean mei it proses fan sportive gearwurking en de foarútgong. En mei it bestindigjen fan de belutsenens mei it doarp.”