Sport

Noordelijke tennistitel naar Beetsterzwaag

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Een mooi moment zaterdag voor TC Lauswolt uit Beetsterzwaag. De tennisvereniging acteert dit jaar voor het eerst op het Noordelijke hoofdklasseniveau en sleepte met het herenteam, met overmacht, de titel in de wacht. “Een prachtige prestatie”, aldus voorzitter Iebe Bart van der Heide.

Lauswolt had zaterdag nog vier punten nodig in het thuisduel tegen Veracket uit Groningen om zich kampioen te mogen noemen. Dat lukte met verve, want net als de eerste drie competitieduels won Lauswolt ook zaterdag met 6-0. Dat de champagne vooraf al was ingeslagen, was geen blijk van overmoed, maar een juiste inschatting van de krachtsverhoudingen dit seizoen.

TC Lauswolt werd superieur kampioen dankzij een kwalitatieve impuls. De Sweachster vereniging versterkte zich afgelopen zomer met de broers Jouke Jan en Hoite Schaap, Stefan Deinum, Lennard de Groot en Ties Pander. De vijf behoren volgens de voorzitter tot het neusje van de zalm van het Friese tennis. Vanuit eigen gelederen maakt Peter van der Heide deel uit van het kampioensteam.

“Ik ken de familie Schaap al jaren. Jouke Jan is de vriend van onze dochter”, vertelt Van der Heide. “De mannen vormen een hechte vriendengroep en zijn bezeten van tennis. Op zondag spelen ze op hoog niveau bij DLTC en ze wilden ook graag op zaterdag spelen. Zij kenden onze vereniging, hebben ook wel aan onze toernooien meegedaan en zo ontstond het idee om voor Lauswolt te spelen.”

Prachtige accommodatie

Dat de vijf voor de Sweachster club kozen, heeft volgens de voorzitter ook te maken met wat de verenging verder te bieden heeft. Naast een prima accommodatie op een prachtige locatie is dat een uitstekende sfeer. “We staan voor gezelligheid, maar zijn ook ambitieus en proberen een beetje voorop te lopen.”

Het streven om een padeltak op te richten is een voorbeeld van de innovatiedrang van TC Lauswolt. De vereniging heeft inmiddels een subsidieaanvraag ingediend en is met de gemeente Opsterland in gesprek over het vinden van een geschikte locatie. De sponsorcommissie zoekt volop naar financiers om de padelplannen te kunnen realiseren.

Van der Heide hoopt dat padel snel van de grond komt. “Er zijn meer verenigingen met vergelijkbare plannen. Wil je leden binden, dan moet je vernieuwend zijn en blijven.” De voorzitter is trots op zijn vereniging. Het ledental steeg het afgelopen jaar met bijna dertig procent van 220 naar 285 en de betrokkenheid van de tennissers is groot. “Voor alle commissies zijn genoeg vrijwilligers.”

De groei is met dank aan corona en bestaat vooral uit leden van de plaatselijke voetbalvereniging. “Tijdens corona was voetbal omdat het een contactsport is, tijdelijk niet mogelijk. Onderlinge tenniswedstrijden mochten wel. Ik voetbal ook en zei tegen de jongens: kom dan bij ons tennissen. Met steun van de gemeente konden we ook nog eens gratis tennisles bieden en dat heeft goed uitgepakt.”

Delen