Nieuws

Obligaties financieren ‘Spikerplak’

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Hoe financier je als band zonder geld een eigen repetitiegebouw? Brassband De Spijkerpakkenband van het ‘Spikerplak’ in Lippenhuizen kiest voor een slim obligatieplan. “Een vorm van crowdfunding, met een garantie dat je de inleg terugkrijgt”, aldus penningmeester Eelko Hallema.

Hoe krijgen die dekselse ‘Spikers’ het voor elkaar om het voormalige dorpshuis De Mande aan te kopen? Geen enkele vereniging kan zich zoiets toch permitteren? “Wij ook niet”, beaamt financieel specialist en bugelist Hallema. “We hebben dan ook lang gezocht naar een mogelijkheid.” Banken waren niet enthousiast over de financiering van het ‘cultuurhuis’ dat de blazers voor ogen stond. Andere kredietverstrekkers boden te weinig zekerheid voor de lange termijn. “Uiteindelijk ontdekten we het obligatieplan van SponsorVisie, een onafhankelijke intermediair die meer verenigingen faciliteert.”

Overbruggingskrediet

Het idee van een repetitieruimte in eigendom ontstond toen het huurcontract van ‘t Spikerplak op het industrieterrein in Gorredijk afliep. “Wij moesten op zoek naar wat anders, maar wilden de vrijheid en de luxe van een eigen onderkomen eigenlijk niet meer kwijt.” Zo kwam het leegstaande dorpshuis in het vizier. “Zonder veel illusies deden we een bod, tot onze verbazing werd dat gehonoreerd. De biedingen bleken vrij dicht bij elkaar te zitten. Ons plan om er met gelijkgestemden een cultuurhuis van te maken, gaf de doorslag.” Met behulp van een tijdelijk overbruggingskrediet kon de aankoop worden beklonken.

Nu komt de volgende stap: het obligatieplan. “Dat doen we in hapjes van 500 en 1.000 euro, zodat iedereen met wat spaargeld mee kan doen.” Hallema heeft goede hoop om de hoofdsom van 160.000 euro zo bijeen te brengen. “Wij willen graag iedereen die de Spijkerpakkenband en Lippenhuizen een warm hart toedraagt erbij betrekken. De deelnemers steunen de kunstcultuur in Opsterland, maar zorgen ook voor het behoud van het beeldbepalende dorpspand.”

Maatschappelijk rendement

Deelname kan op twee manieren, legt de penningmeester uit. Bij de eerste obligatievorm spelen de inleggers na de looptijd van zeven jaar quitte. Voor hen telt het maatschappelijke rendement. “Jaarlijks betalen we een annuïteit uit, bestaande uit aflossing en een hoge rente. De deelnemer stort dat bedrag weer terug als periodieke gift. Doe je dat vijf jaar lang dan mag je 37 procent van de giften aftrekken van de inkomstenbelasting. In combinatie met de hoge rente heb je aan het einde van de looptijd minimaal je geld weer terug. En je bent ‘spikerfreon’ voor het leven.”

Bij de tweede obligatievorm heeft de inlegger twee procent rendement over een looptijd van tien jaar. “Dat is meer dan de spaarrente die de bank uitkeert.” SponsorVisie helpt als onafhankelijke derde partij met alle benodigde informatie op de website en desgewenst bij het invullen van de belastingpapieren. “En iedere inlegger ontvangt een officieel waardecertificaat.”

Infoavond en open huis

Dinsdag 21 januari (19.30 uur) is er een informatieavond over het obligatieplan. Zaterdag 18 januari (9.30-16.00 uur) is er een open huis met verschillende activiteiten in het Spikerplak. Wethouder Libbe de Vries verricht om 10.30 uur de officiële opening. In het cultuurhuis hebben ook AM Music Distribution & Publishing en Van der Lei Showproducties & Talent Academie onderdak gevonden.