Cultuur

Oerrock: De favoriete bal van Miss Montreal

Camera Willy Wilpstra Potlood Wim Bras

Tijdens de drie Oerrockdagen draait het zeskoppige keukenteam onder leiding van tijdelijk chef Pieter Jongstra overuren om de artiesten en hun crews een smaakvolle maaltijd voor te schotelen op een tijdstip dat de gasten het beste past. Vlees of liever vegetarisch? Elke dag bestaat het à-la-cartefestivalmenu uit zeven gerechten. “Dat krijst nergens, hearre we fan de bands sels.”

Alweer voor de zevende keer zwaait Jongstra deze jaargang de scepter in de Oerrockkeuken, net zo vaak als Miss Montreal acte de présence geeft in Ureterp. En dat is niet toevallig. “Staan de gehaktballen al op het vuur?”, twitterde de zangeres in de aanloop naar het festival. “Sanne Hans is gek op ús gehakballen”, grijnst Jongstra. “Read wyntsje derby en dan hearst har earst net wer.” Het geheim van de Oerrockbal? Gewoon een lekkere boerenbal, niet te benauwd van omvang of te zuinig gekruid, wil de chef erover kwijt.

On the spot

Het idee van een eigen keuken ‘on the spot’ komt uit de tijd dat Oerrock een explosieve groei doormaakte. “Foarhinne hiene wy buffetcatering út it doarp. Der kamen mear bands en op ferskillende tiden, dus dat foldie net mear.” Daarmee haalde Jongstra, in het dagelijks leven logistiek manager in de recyling, zich wel wat op de hals. “Mei de tarieding en it skjinmeitsjen derby duorret in dei samar fjirtjin oeren.” Elke festivalochtend begint om acht uur met het warmen van de broodjes en klaarmaken van roerei voor het ontbijt van de vrijwilligersploeg van die dag. Daarna is het afruimen en voorbereiden geblazen, zo schetst hij de gang van zaken. De opbouwcrews druppelen al vanaf de middag binnen. Rond vijven zorgt het keukenteam er weer voor dat de andere vrijwilligers de avond met een gevulde maag tegemoet kunnen gaan. En daarna komen dan de bands zelf aan tafel. “Guon wolle graach foar harren show ite, oaren wer krekt nei de tiid.”

Keuken apart

Sinds de vorige editie huist de Oerrockkeuken in de kantine van VV Oerterp aan de overkant van de weg. Zo spekt Oerrock de voetbalclub en hebben Jongstra en zijn mensen de beschikking over een goed geoutilleerde keuken, al wordt die tijdens het festival uitgebreid met de nodige apparatuur. “Hjir ha wy mear rûmte en is it foar de artysten ek in stik rêsticher. Dy bliuwe no gauris oan de bar hingjen.” De keerzijde is dat het keukenteam weinig meekrijgt van wat zich op het festivalterrein afspeelt. “Dat is net oars. Mar mei Jan en Tanja efter it fornús en mei Marloes, Wouter en Loreno yn de betsjinning ha wy in gesellich ploechje meiinoar. En dan ferjit ik Antje hast, mei har 62 jier wasket sy de hiele dei ôf. Mar dat jout har neat. At wy nei ôfrin noch efkes by de afterparty sjogge, stiet Antje al rap op de tafels te dûnsjen.”