Cultuur

Oerrock: pedagogische rock

Camera Willy Wilpstra Potlood Wim Bras

Met rocken kun je niet vroeg genoeg beginnen, vinden ze bij Oerrock. Vandaar dat het festival op de gratis vrijdag een speciaal concert voor de kleintjes in petto heeft: Oerrock Kids. Een vroege vorm van klantenbinding die op lange termijn vrucht moet afwerpen. “Wha haha haaaaha. En nou jullie…”

Ria uit Drachten staat met haar neefje Rohan van vier te wachten voor het hoofdpodium. “Nee Rohan, hjir is no gjin muzyk, aanst as heit en mem komme geane wy dêr de tinte yn.” Rohan, geïmponeerd door het uitgestrekte nog lege festivalterrein, weet zichtbaar niet wat hij ervan moet denken. Hij houdt Ria maar stevig bij de broekspijp beet in afwachting van wat komen gaat. “Ferline jier wiest hjir ek, witst dat net mear?” Rohan kan het zich niet herinneren. “Doe ha we dochs noch dûnse?” Ria lacht, het is duidelijk dat haar neefje weer even moet wennen. “Hy giet aanst wol los.” Als heit en mem met zusje Romy arriveren, loopt de familie met de andere gezinnen richting Oerrock Kids. Heit checkt nog even of de oordopjes bij Rohan goed zitten, de kleine Romy krijgt een koptelefoontje op. “Wy binne der klear foar.”

Hippe Gasten

De band Hippe Gasten schuwt de volumeknop niet, blijkt al uit de eerste maten. “Rock moet je voelen, al houden we de herrie binnen de perken”, legt zanger Jon na afloop van het concert uit. Hippe Gasten richt zich speciaal op 6- tot 12-jarigen, om de rockmuziek uit het verdomhoekje te halen. “Rock staat namelijk, in tegenstelling tot dance en andere elektronische geluidjesmuziek, voor gedeeld plezier en gezelligheid.” De Hippe Gasten zien het dan ook als hun missie om de jongste generatie de rockbeginselen bij te brengen. Vooral in China lukt dat buitengewoon, de band vertrekt volgende week voor haar vierde tournee door Azië.

Feestnummers

De driejarige Sophie heeft geen aanmoediging nodig. Swingend baant de kleine zich een weg naar de krioelende massa voor het podium. Mem Mirjam maant Steven van zes om zijn zusje achterna te gaan. “Oars naait se der samar út. De jongste is in feestnûmer, hear.” Van wie zou Sophie dat nou hebben?  Mirjam lacht: “Ik sil net sizze dat ik ek net fan in feestje hâldt”. Verheugd merkt ze op dat haar wat stroevere zoon al snel wordt omringd door schoolgenootjes uit het dorp. Hoewel zijn publiek wat aan de jonge kant is, weet rockzanger Jon ze bij de les te houden. Als hij een moeder op de saxofoon nodig heeft, duwt Nouwt mem Dieuwke het podium op. Na de eerste onwennigheid speelt Dieuwke al rap mee, als een volleerde rockchick met bijbehorende pasjes en heupbewegingen. Nouwt kijkt apetrots, dat durft mem toch maar.

Hippe Gasten sluit af met het nummer Rode Wangen, waarop de hele tent meebrult: “En die wil ik niet”. Daarna duurt het even voordat de jonkies weer op aarde landen, de schroom is weg en de adrenaline stroomt volop. Eerst nog maar even uithollen op het festivalterrein.