Nieuws

Officieel neerslagstation in Siegerswoude

Camera Sietse de Boer Potlood Redactie

Sinds 1 november is een van de ongeveer 325 officiële neerslagstations van de KNMI gevestigd aan de Bremerwei in Siegerswoude. De dag ervoor werd een officiële precisie-regenmeter geplaatst en zijn de coördinaten daarvan ingemeten.

Vrijwillige waarnemers meten met dergelijke regenmeters dagelijks de hoeveelheid regen. Ze geven daarnaast door of er hagel is gevallen of dat er een sneeuwdek aanwezig is. De vrijwilliger aan de Bremerwei heet Ad Vermaas. “Als waarnemer tap je iedere dag om 9.00 uur (wintertijd) of 10.00 uur (zomertijd) de neerslag af. Wij geven de gegevens door aan het KNMI, die ze vervolgens verwerkt in kaarten die vanaf 13.00 uur op de site van het KNMI gepubliceerd worden.”

Het optuigen van het nieuwe neerslagstation in Siegerswoude was nodig omdat een al sinds 1916 bestaand station in Marum-De Wilp is opgeheven. De waarnemer moest vanwege zijn leeftijd het werk staken. Het KNMI zocht in de buurt een nieuwe waarnemer, waarna Vermaas zich aanmeldde. Om administratieve redenen heet het station nu nog ‘Marum’, maar de gegevens komen dus uit Siegerswoude.

Vermaas is al decennialang weeramateur. Hij meet dagelijks de maximum- en minimumtemperatuur en de neerslag. Hij woont sinds 2012 in Siegerswoude, zijn metingen worden ook gebruikt door de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. “Dagelijks meten en waarnemen is voor mij dus bekend terrein. Het is een eer om een bijdrage te kunnen leveren aan het KNMI-netwerk.” Vermaas is zeer betrokken bij de klimaatverandering. “Dat proces voltrekt zich onder onze ogen, maar het krijgt desondanks nog altijd te weinig aandacht.” Uit het cijfermateriaal van het neerslagnetwerk blijkt volgens Vermaas duidelijk dat de temperaturen en de temperatuurextremen steeds hoger worden, maar dat ook de neerslag erg verandert. Grote hoeveelheden neerslag worden afgewisseld met langere perioden van droogte. De neerslag is dus een stuk minder gelijkmatig geworden. “Dat heeft grote gevolgen, zowel voor de agrarische sector, als voor de gewone burger.” Het KNMI put uit die reeksen bij de samenstelling van hun regelmatig verschijnende klimaatrapportages. Vermaas heeft niet de illusie dat de geharnaste klimaatsceptici die prat gaan op hun eigen waarheid door deze klimaatrapportages overtuigd worden. “Maar de meer gematigden misschien wel. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”