Nieuws

Onderdak voor wilde bij

Camera Willy Wilpstra Potlood Kempe Vlietstra

Het is even zoeken, het bijenhotel aan de Beakendyk nabij Bakkeveen is goed verstopt. Vorige week waren leerlingen van de basisscholen uit het dorp aanwezig bij de officiële ingebruikname. “De bij is van groot belang voor de voedselvoorziening van de mens.”

Natuerferiening Bakkefean zet zich al lange tijd in voor het voortbestaan van de wilde bij. In het dorp werden bijvoorbeeld honderden krokusbollen geplant, omdat de krokus de eerste bloeiende plant in het voorjaar is die de vroege soorten wilde bijen bezoeken. Nu is er dus de start van het, door Jan Hendriks gemaakte, bijenhotel; een project, gerealiseerd in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten. Boswachter Marten Pothof: “Wij zijn blij met dit initiatief. Wij stellen dan ook graag deze plek beschikbaar om het bijenhotel te plaatsen. Net als Natuerferiening Bakkefean vinden wij het belangrijk om de kinderen bij de natuur te betrekken.”

Volgens voorzitter Douwe Klijnstra heeft de wilde bij het moeilijk omdat het aantal plantenrijke tuinen afneemt. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen is schadelijk voor het insect. Klijnstra: “De bij is van groot belang voor de voedselvoorziening van de mens. Einstein heeft eens gezegd dat menselijk leven na vier dagen onmogelijk is zonder bijen. Om in leven te blijven is het eten en wonen voor de bijen van belang; wij helpen ze met dit hotel aan een prima woning.” >>

Stuifmeel

Jouke Bouius van de natuurvereniging legt de leerlingen uit hoe een wilde bij met behulp van stuifmeel een soort nestje maakt in een holte in een boom. Daar legt hij zijn eitjes. Om dat proces zichtbaar te maken zijn aan de zijkant van het bijenhotel een soort nestkastjes opgehangen, met gaten in de zijkant. Binnen zijn doorzichtige plastic buisjes geplaatst, zodat belangstellenden het werk van de bij goed kunnen bekijken. Anders dan de honingbij leven wilde bijen niet in kolonies, maar zoeken ze plaatsen onder de grond of holtes in dode bomen om voor hun nageslacht te zorgen.

De leerlingen van De Oanrin en Betrouwen gebruiken de opening van het bijenhotel voor een praktijkles biologie. Vol overgave gaan ze aan de slag met afsluitbare plastic potjes, op zoek naar sprinkhanen, die op deze plek volop aanwezig zijn. Maar ook andere kleine dieren, zoals vlindertjes, teken, spinnen, rupsen en zelfs kikkers worden gevangen. Vol trots laten zij hun vangst aan Bouius zien, die het diertje even op zijn hand zet om er nog iets over te kunnen vertellen.

Als afsluiting van de leerzame buitenactiviteit volgt een quiz over het bijenleven. Quizmaster Jouke is blij verrast als blijkt dat de leerlingen de meeste vragen foutloos beantwoorden. “Jullie zijn kanjers.” Als dank hebben de leerlingen voor Jouke nog een verrassing in petto: een collage van tekeningen van het bijenhotel, zelf gemaakt.