Ondernemen

Onderzoek naar valangst

Camera Google Potlood Arend Waninge

Fysiotherapiepraktijk De Loefbiter start op 27 september met een balanstraining voor mensen met valangst. . Valincidenten bij ouderen komen steeds vaker voor en in 10 procent van de gevallen leidt dat tot botbreuken en hersenletsel. In 2015 had dit landelijk 912 miljoen euro aan directe medische kosten en 3.260 sterfgevallen tot gevolg.

De verwachting is dat het aantal ouderen dat overlijdt door een val in 2030 met 64 procent is gestegen tot 5.350. Ook de kosten als gevolg van valincidenten stijgen explosief. Ter voorkoming van valongevallen heeft De Loefbiter een balanstrainingsprogramma. “We hebben de training al negen keer uitgevoerd voor 42 deelnemers. Na 12 weken training verbeterde hun score op balans, stabiliteit, beenkracht en valrisico”, vertelt Hieke van der Veen, geriatriefysiotherapeut. “Dat helpt zeker in het voorkomen van letsel en ernstige gevolgen na een val.”

De training bestaat uit bewustwording van risicofactoren van vallen en richt zich op verbetering van balans en mobiliteit, toename van zelfvertrouwen, afname van valangst en ontspanning. Iedereen die zich onzeker voelt tijdens het lopen, bang is om te vallen of al vaker is gevallen, kan zich aanmelden voor de training. Een voorwaarde voor deelname is dat mensen zelfstandig kunnen lopen op een vlakke ondergrond (met of zonder hulpmiddel) en minimaal 1 minuut zonder steun kunnen staan. De training bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten, vanaf 27 september. Daarnaast oefenen de deelnemers thuis. Van der Veen heeft voor de training een speciale scholing gevolgd. Ze krijgt assistentie van Janet Beekman, student hbo bachelor fysiotherapie. Zij schrijft haar eindscriptie over effecten van de balanstraining op spierkracht, balans en valangst. Via metingen voorafgaand en na afloop van de training kunnen deelnemers zien welke vooruitgang zij door de balanstraining boeken. Voor meer informatie: Hieke van der Veen 06-288 626 81.