Ondernemen

Op korte termijn nog veel mogelijk

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Op vakantie, kan dat? Jazeker, stelt reisadviseur Lucia van Oene uit Ureterp. “Maar helaas zijn er wel veel haken en ogen. Op 15 juni gingen veel grenzen open voor vakantiegangers, maar dat betekent niet dat je zomaar op reis kunt. Toch is er lastminute nog veel te regelen.”

Er is één ding zeker: de vakantie is anders dan vorig jaar. In steeds meer landen zijn buitenlandse toeristen weer welkom, toch blijft het noodzakelijk om de maatregelen in verband met het coronavirus op de voet te volgen. Een reisadvies van de overheid kan zo veranderen. Stel je hebt een reis geboekt naar een veilig land of regio (code groen of geel) en dan duikt daar ineens het coronavirus weer op en krijgt het gebied een negatief reisadvies (code oranje of rood). “Heb je de reis als pakketreis geboekt dan ligt de verantwoordelijkheid bij de reisadviseur en niet bij de consument. Als je de reis bij mij hebt geboekt, is het mijn verantwoordelijkheid en verplichting om je terug te halen of te verplaatsen naar een veilige regio. Veel mensen gaan niet op reis, omdat ze de onzekerheid hierover te groot vinden.”

Landen waarvoor een geel reisadvies geldt, hebben meestal dezelfde coronamaatregelen als Nederland, stelt Van Oene. “Mocht daar het reisadvies veranderen, dan help ik mijn klanten. Dat geldt trouwens niet als je met eigen auto gaat, dan is het je eigen verantwoordelijkheid.” In principe vallen veranderende coronamaatregelen onder lokale calamiteiten waarop een reisorganisator correct zal handelen. “Gelukkig is het bij mij nog niet aan de orde geweest dat ik mensen terug moest halen. Veel boekingen zijn verschoven naar volgend jaar en ik merk dat veel mensen kiezen voor vakantie in eigen land of Duitsland. Vliegen vinden de meeste mensen eng, dat is ook een reële angst. Maar het maakt mijn werk wel lastiger en complexer.”

De laatste maanden was zelfstandig reisadviseur Lucia van Oene met name druk met annuleringen. Veel werk en zonder inkomsten. “Maar ook als je in Nederland op vakantie wil, kun je dat bij een reisagent boeken. Gelukkig zijn er al veel mensen die dat doen, zij steunen de lokale ondernemers. En Nederland is prachtig en superdivers.”

Afgelopen week boekte ze voor klanten een reis naar Kroatië. “Ik merk dat mensen die wel een buitenlandse reis boeken, dat pas kort tevoren doen, ze willen zekerheid over de coronamaatregelen ter plekke. Ook boeken ze liever een vakantiehuis met eigen voorzieningen in plaats van een all-inclusive hotelarrangement.”

Als reisadviseur houdt Van Oene de ontwikkelingen rondom reizen en corona nauwlettend in de gaten, onder andere via nederlandwereldwijd.nl. “Reisadviseurs krijgen vaak al info voordat het in de media komt. Vaak voel je het in gebieden al rommelen en probeer je daarop in te spelen. Voorlopig blijft op vakantie gaan lastig, we kunnen geen honderd procent advies geven.” Haar advies: wees alert, houd je aan de regels, heb altijd een mondkapje bij je en check de actuele situatie in het land waar je naartoe wilt. travelcounsellors.nl/lucia.vanoene