Thema: tijd om te lezen

Op zoek naar het leukste vakantieboek

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Zes weken lang geen boek openslaan als je net hebt leren lezen, dat is niet slim. Dan kan je na de vakantie weer opnieuw beginnen. Leerlingen van de groepen 3 en 4 van basisschool Rehoboth uit Frieschepalen zochten daarom vorige week in de bieb van Ureterp alvast een stapeltje uit voor de zomer. “Al lees je maar een kwartiertje per dag.”

Lotte uit groep 4 heeft geen aansporing nodig: “Ik bin in echte lêzer.” Vaak trekt Lotte zich direct na school even terug op haar kamer om lekker in een verhaal te duiken. Meestal over paarden, zelf zit ze ook op rijles. De drie boeken die ze woensdagmorgen heeft uitgekozen voor de zomervakantie gaan dan ook allemaal over paarden: twee leesboeken en een ‘weetboek’. “Dizze ha ik al earder lêzen, mar dat jout neat.” Lotte leest ook graag voor het slapengaan, maar dat mag niet altijd van mem. “Dan wurdt it gau te let. Mar miskien mei it yn de fakânsje wol, as wy op Amelân binne.” Heeft ze er aan drie dan wel genoeg? “Jawol, ik nim ek noch boeken fan thús mei.”

Vakantieleestas

“Als je in de vakantie niet leest, dan vergeet je de dingen die je hebt geleerd”, vertelt leesconsulent Elke van der Kley van Bibliotheken Zuidoost Fryslân aan de kinderen die in een kringetje aan haar voeten zitten. En ook een beetje over de hoofdjes heen naar de ouders: “Lezen leer je door te doen. En voorlezen helpt daarbij.” Hoe leuk dat wel niet kan zijn, laat Elke horen met een verhaal uit Floddertje, de klassieker van Annie M.G. Schmidt. Daarna heeft ze voor haar kindergehoor een cadeautje in petto: de oranje ‘vakantieleestas’. Daar zitten al drie boeken in: een moppenboek, een ‘samenleesboek’ en een spelletjesboek. Daarnaast een foldertje voor ouders over de app van de bieb met gratis verhalen. “En dan mogen jullie zelf ook nog drie boeken uitzoeken om in de tas te stoppen.”

Juf Ria Russchen helpt haar leerlingen een passende keuze te maken. “Als je de techniek net onder de knie hebt, is lezen een uitdaging. Het leuk blijven vinden is moeilijker. Dat lukt het beste als de verhalen en onderwerpen aansluiten bij de belevingswereld van het kind.” Ook bij Mac zijn paardenboeken veruit favoriet sinds hij les krijgt op de manege. In het weekend leest hij zomaar een boek in één ruk uit. “En soms hetzelfde boek twee keer achter elkaar, zoals laatst dat ene waarvan ik de titel nu even vergeten ben.”

 

Top vier

Als Tess een top vier moet kiezen dan staat op 4: computerspelletjes spelen, op 3: televisiekijken, op 2: voetballen, en op 1: lezen. “En lezen over voetballen is het allerleukst.” Uit haar vakantieleestas vist ze ter illustratie het boek ‘Nieuwe voetbalschoenen voor Lynn’ op. Zelf speelt Tess bij RWF in Frieschepalen. Ze heeft ook een nieuw avontuur uit de serie over Sanne uitgekozen. “In deze gaat Sanne als zangeres op tournee.” Haar moeder heeft voor haar een weetboek uitgezocht. “Het heet 100 % Love en gaat over verliefdheid. Leek mijn moeder leuk, maar dat weet ik nog niet.”