Cultuur

Opbrengst boeken Twinkel voor Stichting Bootvluchteling

Potlood Arend Waninge

In 2014 brachten Jacqueline Verhoef en Baukje Koolhaas in eigen beheer het boek ‘Roodspook Twinkel’ uit. Voor de resterende voorraad boeken vonden de auteurs een goede bestemming. “De opbrengst doneren we aan de Stichting Bootvluchteling”, aldus Koolhaas.

‘Roodspook Twinkel’ is een sprookjesachtig verhaal in poëtische taal met sfeervolle, krachtige prenten, verschenen als hardcover-boek op A4-formaat. “Er zijn in Nederland en daarbuiten zóveel mensen op zoek naar een plek om te wonen, een plaats om thuis te zijn. Daarom zochten we voor onze verkoopactie een organisatie, die zich inzet voor die mensen, een organisatie waarvan we zeker weten dat het geld ten goede komt aan de mensen om wie het gaat”, vertelt Baukje. “Ik volg al een tijdje van afstand mijn dorpsgenoot Geert van der Veen, die in de Sa! verslag deed van zijn ervaringen als vrijwilliger op Lesbos voor Stichting Bootvluchteling. Ook andere kennissen zijn actief voor die stichting.”

Stichting Bootvluchteling is een organisatie van voornamelijk vrijwilligers, die op Lesbos 24/7 paraat staat om de vluchtelingen noodzakelijke medische en andere voorzieningen te bieden. Eerder verzorgde Stichting Bootvluchteling ook onderwijs, maar dat is sinds de coronacrisis niet meer mogelijk. “We konden ‘Twinkel’ destijds uitbrengen dankzij crowdfunding. We kregen veel positieve reacties: ‘wat een prachtig boek!’ Echt een cadeau, voor mensen van 5 tot 100 jaar, kan ook in een kerstpakket. Op Facebook schreef iemand: ‘Een lief en luchtig verhaal op lichtvoetig rijm met prachtige, warme illustraties dat een plek verdient in veel boekenkasten van jong en oud.’ Van dit soort warme woorden word ik een beetje verlegen.” ‘Roodspook Twinkel’ is per e-mail te bestellen: baukjekoolhaas@soelaes.nl. De vraagprijs is minimaal 10 euro per boek, exclusief eventuele verzendkosten.

Delen