Cultuur

Open Atelierroute opnieuw in Pinksterweekend

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge Map LF2018

Verspreid over heel Opsterland openen 19 ateliers komend weekend hun deuren. Een aantal daarvan heeft gastkunstenaars over de vloer. “We willen op deze laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen met kunstenaars in hun eigen omgeving kennis laten maken.”

De organisatie Kunst in Opsterland heeft de juiste formule voor de Open Atelierroute gevonden, zo lijkt het. De route langs de verschillende ateliers in de gemeente is niet langer verdeeld over twee weekenden, maar geconcentreerd in het Pinksterweekend. “Vorig jaar hebben we dat voor het eerst geprobeerd, ook omdat we dachten dat in dat weekend veel mensen op pad zijn. Dat bleek te kloppen. De belangstelling was vorig jaar groot”, aldus Corina Blom van Kunst in Opsterland.

Ook het idee om van alle deelnemende kunstenaars een overzichtstentoonstelling in de Witte Kerk te maken, pakte goed uit. “Het aanbod is divers en de ateliers liggen soms best ver uit elkaar. Alles in één dag bekijken lukt daarom eigenlijk niet. Het overzicht is een mooie quickscan. Bezoekers krijgen zo een goed idee van wat er onderweg te zien is en kunnen zo bewust hun eigen route vaststellen.”

Door het succes van vorig jaar heeft de Open Atelierroute komend weekend dezelfde opzet. Het aantal deelnemende ateliers en kunstenaars verschilt per jaar. Dit jaar zijn er 19 locaties. “We wilden een uitwisseling tot stand brengen met Duitse of Belgische kunstenaars, maar dat kregen we niet rond. Nu heeft een aantal van de in Opsterland werkende kunstenaars voor dit weekend zelf een gastkunstenaar uitgenodigd.”

De promotie van de Opsterlandse kunstenaars blijft in de ogen van Blom nodig. “Kunst wordt nog lang niet altijd als toegankelijk beleefd, terwijl er best veel kunstenaars in de gemeente wonen die bovendien graag laten zien waar ze mee bezig zijn. De Open Atelierroute zorgt voor lage drempels, een kijkje in de keuken en een persoonlijke kennismaking met de kunstenaars.”

Open Atelierroute

De Open Atelierroute 2018 wordt gehouden op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei (10.00-18.00 uur). Deelnemende ateliers zijn te vinden in Gorredijk, Tijnje, Nij Beets, Olterterp, Bakkeveen, Wijnjewoude, Hemrik en Lippenhuizen. De deelnemers zijn te herkennen aan de deelnemersvlag bij de ateliers. Van alle deelnemers is werk te zien in een overzichtstentoonstelling in de Witte Kerk in Hemrik. Kunstenares Henneke Andreae vertoont in de Witte Kerk een film waarin de das een rol speelt. Zij studeerde en woonde jarenlang in Ierland en is nu terug in Friesland. Gastkunstenaar Johan van der Dong geeft in de Witte Kerk iedere dag een performance. Zijn werk laat een duidelijke visie op de maatschappij zien. Meer informatie over de deelnemende kunstenaars is te vinden op kunstinopsterland.nl. Hier is ook de route te downloaden.

Kunstweek ‘Te Plak’

Voorafgaand aan het weekend van de Open Atelierroute gaan Opsterlandse kunstenaars in De Blokhut in Sparjebird aan de slag met 180 basisschoolleerlingen. Centraal thema van de Kunstweek: Te Plak. Corine Blom: “Dat is een prachtige Friese uitdrukking, die heel moeilijk in het Nederlands te vertalen is. Maar iedere Fries weet wat ermee wordt bedoeld. Wij willen met dit thema kinderen laten nadenken over hun eigen leefomgeving of die van een ander. Het thema past mooi bij het LF2018-thema: iepen mienskip. Wat heb je nodig om je thuis te voelen? Wanneer ben je ergens op je plek?  Waar hoor je thuis? Als je moet vluchten, hoe kom je dan weer Te Plak? Wat of wie heb je minimaal nodig?”

De kinderen nemen allemaal een oude tas of koffer mee. Groepen van tien leerlingen maken een kijkdoos of decor rond het thema ‘Te Plak’. Ze hebben hiervoor verschillende materialen tot hun beschikking. Van de tassen en koffers wordt op het terrein bij De Blokhut in Sparjebird een grote installatie gemaakt die tijdens de Open Atelierroute te bezichtigen is.

In de kerstvakantie organiseert Kunst in Opsterland een kunstevenement in It Damshûs in Nij Beets. Ook dit evenement draagt hetzelfde thema ‘Te Plak’. Een aantal kunstenaars krijgt de vraag hun interpretatie over het thema uit te werken en te laten zien. De installatie van de kinderen is ook daar te zien.