Cultuur

Open Stal 2019: de mens wikt…

Camera Marije Geertsma Potlood Renske Woudstra

De mens wikt, de weergod beschikt. Treffender kon het zaterdag niet tijdens de opening van de 48ste Open Stal. In het Molenbosch werd de kunstroute tijdens een verfrissende regenbui geopend door het onthullen van glaskunstwerk Blauwe Stad.

Open Stal kent elk jaar een thema dat voor meerderlei uitleg vatbaar is. Het thema van dit jaar is ‘De mens wikt…’, wat bijbels aangevuld kan worden met ‘… en God beschikt’ maar ook staat voor wikken en wegen, de keuzes die een mens maakt.

De tweeërlei uitleg van het thema kan miraculeus dicht bij elkaar liggen. Neem nou de twee enorme hoofden die aan de balken in de kerk hangen. “Onze bouwploeg ging ze ophangen maar het draad was iets te delicaat”, vertelt Open Stal-voorzitter Peter Hiemstra het toegestroomde publiek in de tuin van pand 31 aan de Molenhoek. “De draad knapte waarop de bouwploeg riep: en God beschikt.”

De bouwploeg knipt het lint door: Open Stal is geopend.

Glaskunstwerk Blauwe Stad is gemaakt door kunstenaars Tily Buij en Gerard Groenewoud in opdracht van Open Stal. Dorpsbewoners zamelden in totaal 24 kisten blauw glas in voor het kunstwerk. De kunstenaars monteerden ruim 450 glazen onderdelen op een glasplaat die op drie meter hoogte in het bos is geplaatst. Het werk is van onder af te bekijken maar ook vanaf een rondom lopende plankier. “Blauwe Stad is een samenwerking van mens en natuur. Er ontstaan steeds veranderingen door inwerken van  kleur en licht.”

De Blauwe Stad is in opdracht vervaardigd voor de Parkbossen-Kunstroute. De permanente vijf kilometer lange route gaat door de vijf parkbossen van Oldeberkoop. Beelden die om wat voor reden dan ook geen eigen plek meer hebben, de verweesde beelden, worden liefderijk opgenomen in deze kunstroute.

Open Stal is tot en met 18 augustus dagelijks (13.00-18.00 uur) geopend. Entree: 3 euro; t/m 14 jaar gratis; catalogus 5 euro.

Blauwe Stad.

Delen