Nieuws

Oppassen met zwemmen in buitenwater

Potlood Renske Woudstra

Voor thuisblijvers die in de regio een frisse duik willen nemen, is het oppassen geblazen. De afgelopen tijd worden steeds meer mensen ziek van zwemmen in het buitenwater, zijn er meer meldingen van dode vissen. Blauwalg en zwemmersjeuk liggen op de loer.

Provinsje Fryslân controleert alleen op officiële zwemplekken de waterkwaliteit. In Opsterland zijn geen vaste zwemplekken die gecontroleerd worden. Wel worden de zwemplekken bij De Wilgen, Earnewâld, Noordwolde, Wateren en Appelscha regelmatig gecontroleerd. Vooralsnog geldt alleen voor De Waterse Koele aan de Schurerlaan bij Wateren een negatief zwemadvies. Hier is grote kans op maag- en darmklachten. De zwemlocatie maakt deel uit van camping d’Olde landschap.

In het Smeliester Sân ten noorden van De Wilgen is het zwemwater in orde. De openbaar toegankelijke zwemplek ligt aan de zuidzijde van het gelijknamige meer en heeft een strandje. De openbare zwemplek aan de Koaidyk/Walddyk in Earnewâld is ook veilig. Het strand ligt in een groter recreatiegebied en heeft een speelveld. Ook speelvijver Spokeplas aan de Elsweg bij Noordwolde is veilig bevonden. Rondom ligt een wandelbos, het zwemwater hoort bij een groter recreatiegebied. Het Canadameer in het Drensts-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren tot slot heeft uitstekend zwemwater. Rondom het meer liggen heide- en stuifzandgebieden. zwemwater.nl