Nieuws

Opsterland investeert fors in RWF

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De gemeente Opsterland investeert 495.000 euro in een kunstgrasveld voor voetbalvereniging RWF in Frieschepalen. RWF heeft op sportpark De Dobbe nu twee volwaardige wedstrijdvelden en een (kleiner) trainingsveld.

De vereniging beschikt over zestien teams, waarvan twaalf jeugdteams. Het grote aantal teams zorgt echter voor problemen met de trainingen. De capaciteit van de velden is te klein, waardoor de overige velden worden overbelast.

Het aanleggen van een kunstgrasveld kan dit probleem oplossen, concludeert de KNVB. Er is ook gekeken naar een vervanging van de toplaag van het trainingsveld, maar dat lost de problemen niet op. Ook het uitbreiden van het trainingsveld naar een volledig groot veld stuit op praktische problemen. Dan is het noodzakelijk het terrein opnieuw in te richten en daarvoor is de aankoop van grond nodig.

Opsterland volgt nu het advies van de KNVB om een van de twee grote grasvelden te vervangen door kunstgras. Dit veld is dan niet alleen te gebruiken voor wedstrijden, maar ook voor trainingen. RWF levert op de totale investering een eigen bijdrage van 130.000 euro. Opsterland verwacht ook nog subsidie te krijgen uit een landelijke stimuleringsregeling voor aanleg van kunstgrasvelden. Opsterland zoekt nog wel een alternatief voor kunstgras met rubbergranulaat, dat vindt ze geen duurzame uitvoering van kunstgras. Het veld wordt waarschijnlijk in de zomer van 2019 aangelegd.

Privatisering

Naast de aanleg van het kunstgrasveld koopt Opsterland het beheer en het onderhoud van het sportgebouw af. RWF ontvangt hiervoor 73.000 euro. Over de volledige privatisering van de sportaccommodatie is Opsterland al sinds 2015 met RWF in gesprek. Het sportcomplex in Frieschepalen is een van de weinige Opsterlandse sportaccommodaties die nog niet geprivatiseerd is. De privatisering komt op een moment dat Opsterland juist een onderzoek instelt naar het onderbrengen van de accommodaties in een stichting. Het college van B en W vindt het echter onbehoorlijk om de jarengeleden ingezette koers ineens nog te veranderen en stelt daarom voor de privatisering toch door te zetten. RWF wil het geld van de privatisering gebruiken voor investeringen in de duurzaamheid van het gebouw. De gemeenteraad moet begin volgend jaar nog wel instemmen met de voorstellen.