Sa! Turftour

Oude CAV-fabriek zoekt bestemming

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Voor de vijftigste editie zocht de organisatie van Open Stal extra expositieruimte. Geen plek in Oldeberkoop die zoveel overdekte ruimte biedt als de oude CAV-fabriek aan het einde van de Prinsenwijk, die de Turfroute met het dorp verbindt.

Het uitzicht op het dertig meter hoge silogebouw is schitterend. Van de Muntflats in Heerenveen tot de watertoren van Lippenhuizen en de televisiemast van Smilde. “Volg mij maar”, zegt André Jansen, terwijl hij de ladderconstructie aan de buitenwand beklimt voor het laatste stukje. “Dan controleer ik direct de verankeringsbouten van het beeld op het dak.” Dat gaat de verslaggever iets te ver. “Mij ook niet gezien, hoor”, vergoelijkt Diny, mede-eigenaar van het industriële erfgoed. “Vanaf de bovenste verdieping heb je ook prima zicht. Alleen Oldeberkoop zelf gaat schuil onder de bomenkruinen.”

Opslag

André en Diny runnen sinds 1997 aannemersbedrijf Houwer-Jansen, het plaatselijke bouwbedrijf dat in meer dan honderd jaar tekende voor heel wat beeldbepalende huizen en gebouwen in het dorp. In 2012 wilden ze de bestaande werkloods aan de Molenhoek uitbreiden: “Het werk moest wel doorgaan, dus huurden we tijdelijk de opslag in de CAV-fabriek.” Nadat de verhuurder failliet ging, informeerde de curator of ze ook interesse hadden om de fabriek over te nemen. “Dat hebben we gedaan en daarmee verviel de noodzaak om thuis uit te breiden.”

Maar wat moet je met zo’n enorm, grotendeels leegstaand gebouw? André wijst op de antennes van T-Mobile en Tele2 op het dak. “Die betalen voorlopig het onderhoud.” En naast de eigen opslag verhuren ze ook ruimte aan derden. Ruimte genoeg met duizend vierkante meter begane grond met een plafondhoogte van 4,5 meter. En een grote kelder en enkele verdiepingen.

Appartementen

In het verleden onderzocht de Feriening Lytse Doarpen een nieuwe bestemming voor de CAV-fabriek. Mogelijke uitkomst: een horecagelegenheid aan het haventje in combinatie met tien appartementen. André: “De gemeente was afwijzend. Oldeberkoop was af en we zaten in een krimpregio. De wereld ziet er inmiddels anders uit.” Toch gelooft ook hij niet in appartementen: “Dan loop je tegen milieucirkels aan van industriële bedrijven aan de overkant van de vaart en een boerenbedrijf als buurman.”

De combinatie wonen/werken ligt volgens André meer voor de hand. “Het gebouw leent zich voor opdeling in zessen: bedrijfsruimte op de begane vloer, daarboven wonen, de kelder als extra bonus. Het silodeel is een mooie plek voor een CAV-museumpje. Een mooie klus voor de aannemer, maar er is geen haast, voorlopig is er volop elders werk.

Coöperatieve Aankoopvereniging
De CAV-fabriek is in 1957 gebouwd nadat brand de oude fabriek aan de overkant van de opvaart had verwoest. Binnenvaartschepen voerden grondstoffen aan die in de fabriek tot mengvoeders werden verwerkt. De veekoeken en gemengde granen werden vervolgens opgezakt en opgeslagen. CAV-vrachtwagens leverden het krachtvoer af bij de aangesloten boeren. Ongekend voor die tijd was de badinrichting in het bijgebouw: alle gezinsleden van de medewerkers kwamen er op zaterdag douchen.

Delen